Volledig scherm
Levi van Hoften is klaar voor het EK veldrijden voor junioren in Italië. © Foto Raphael Drent

Mislukt examen impuls voor wielrenner Levi van Hoften

TIEL - Levi van Hoften maakt zondag zijn debuut op het EK veldrijden voor junioren in het Italiaanse Silvelle.

Je zou de selectie van de Tielse veldrijder EK in Italië een geluk bij een ongeluk kunnen noemen. De 17-jarige Tielenaar zakte dit jaar net voor zijn havo-examen, maar kreeg daardoor de afgelopen maanden wel meer tijd om te trainen.

,Ik volg nu twee vakken, twee keer twee uur per week, via de vavo, het voortgezet volwassenenonderwijs”, vertelt Van Hoften aan de vooravond van zijn eerste Europese kampioenschap. ,,Ook werk ik zo’n vijftien uur in de bediening bij restaurant Samen eten & drinken in Tiel, maar er blijft dan genoeg tijd over om te trainen en te rusten.”

Sterker

En omdat hij meer tijd heeft voor het fietsen, pakt hij het ook wat serieuzer aan. ,,Eerst trainde ik vooral bij JvR de Batauwers in Tiel, maar sinds dit jaar heb ik mijn eigen trainer en fiets ik vaker alleen. Ik train nu veel specifieker en ik heb daar veel profijt van. Ik heb meer inhoud en kracht, ik voel me veel sterker dan andere jaren.”

Van Hoften begon zijn wielercarrière bij fietscrossvereniging De Weirijders in Tiel en stapte zeven jaar geleden in de voetsporen van zijn vader Gianni door te gaan wielrennen. ,,Ik vond het fietscrossen een beetje saai worden en we moesten ook vaak best ver rijden voor een wedstrijd van pakweg veertig seconden. En dan moest je vervolgens weer heel lang wachten op de volgende manche. Dat ging me tegenstaan.”

Modder

Hij fietst zowel op de weg als in het veld, maar cyclocross is favoriet. ,,Dat is veel afwisselender dan fietsen op de weg en met mijn achtergrond als fietscrosser, ligt me dat ook net wat beter. Ik hou ervan om in de modder te fietsen en over balkjes te springen.”

Wat de Tielenaar werd  afgelopen weekeinde twaalfde bij de Super Prestige in Ruddervoorde. Wat hij kan verwachten in Italië, vindt Van Hoften lastig in te schatten. Het is de eerste keer dat hij uitkomt voor Nederland. 

,,Ik heb buiten België niet heel veel wedstrijden in het buitenland gereden, dus het is afwachten waar ik sta internationaal”, legt hij uit. ,,Ik zie het dan ook vooral als een mooie ervaring en ik hoop er veel van te leren.”

Regiosport