Volledig scherm
Wielrenner Oscar Riesebeek poseert in het centrum van Tiel. © Raphael Drent

Nationale tricot maakt Oscar Riesebeek trots

TIEL/GLASGOW - Tielenaar Oscar Riesebeek (26) draagt komende zondag voor het eerst als eliterenner het tricot van de nationale ploeg. Roompot-renner neemt deel aan het EK in Glasgow.

,,De laatste keer dat ik zo'n shirt mocht aantrekken, was in 2010 bij de junioren. Toch alweer een tijdje geleden, he?", lacht Oscar Riesebeek. 

Acht jaar geleden, toen hij nog bij de opleidingsploeg van Rabobank reed, reed toen samen met renners als Dylan Groenewegen, Danny van Poppel en Mike Theunissen het WK voor junioren. Acht jaar later is het weer zo ver, maar nu op het EK: een in wielerkringen steeds hoger aangeschreven toernooi.

Toppers

,,Er rijden toch veel toppers mee, en niet om alleen maar mee te rijden. Die willen echt winnen. Het is qua niveau gewoon een WorldTour-wedstrijd." 

De Tielenaar is trots dat hij de kleuren van zijn land mag verdedigen. En verrast ook, want ondanks zijn goede seizoen ging hij er niet vanuit dat hij aan het EK mee zou mogen doen. Bondscoach had via de ploegleiding van Roompot gevraagd of Riesebeek mee wilde doen. 

,,Dat was geen moeilijke vroeg. Natuurlijk wil ik meedoen! Het is bijzonder om dat shirt aan te mogen trekken."

Riesebeek probeert samen met Pieter Weening, Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel, Moreno Hofland, Koen de Kort, Sebastian Langeveld en Maurits Lammertink een mooi resultaat te behalen. Of hij daar zelf een zichtbare rol in speelt, weet hij nog niet. ,,We bespreken de tactiek zaterdag. Maar het parcours ligt mij denk ik wel. Lastig, maar niet té lastig. Een beetje Limburg-achtig.''

In de heuvels van Zuid-Limburg maakte hij tijdens de Amstel Gold Race eerder dit jaar veel indruk door de hele dag in de aanval te rijden, en zelfs in de finale nog een rol van betekenis te spelen. 

Uit de wind

,,Het zou kunnen dat ik zondag ook in de aanval ga, als ik de mogelijkheid heb. Maar ik ben niet de beste renner in de ploeg. Het kan dus ook zo zijn dat ik de hele dag iemand uit de wind moet houden. Het maakt mij niet uit, zolang we maar een mooi resultaat kunnen halen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport