Jelmer van der Linden (451) bij NK atletiek 2018 Utrecht in series 1500 meter.
Volledig scherm
Jelmer van der Linden (451) bij NK atletiek 2018 Utrecht in series 1500 meter. © Johan Morgenstond

NK-brons voor Van der Linden op 1500 meter

APELDOORN - Voor de tweede keer in zijn carrière won Jelmer van der Linden een bronzen medaille bij een Nederlands kampioenschap op de 1.500 meter. In een spannende race in de indoorhal van het Omnisport in Apeldoorn zag de atleet van het Culemborgse Statina in de eindsprint Robin Van Riel en Jaap Gerben Vellinga voorbijsnellen.

,,Wat een leuke race,” vond Van der Linden. In de race nam het drietal vrij snel de leiding onder aanvoering van titelverdediger Robin van Riel. Met nog een rondje van 200 meter te gaan, pakte de atleet van Statina de kop. Na de bocht kwamen de overgebleven concurrenten eroverheen. De fysiotherapeut in opleiding kon niet aanhaken. Robin van Riel prolongeerde zijn titel in 3.50,53. Met 3.50,90 liep Jaap Gerben Vellinga naar het zilver. De tijd van Jelmer van der Linden (3.51,65) was ruim voldoende voor het podium.

,,Ik verzuurde helemaal. Ik heb te weinig specifiek getraind op deze afstand. Ik had me helemaal gericht op de NK 10 kilometer, maar die werd afgelast.” Vanwege de storm Ciara durfde de organisatie van het NK die wedstrijd twee weken geleden niet aan.

Van der Linden traint bij voormalig nationale topper Tonny Dirks. ,,Ik ga me nu richten op de Parelloop in Brunssum. Ik denk niet dat er nog een kampioenschap georganiseerd wordt dit jaar en dat het gewoon doorschuift naar volgend jaar.”

De Statina-atleet won een keer eerder een bronzen medaille. In 2017 pakte hij - ook indoor - een podiumplaats met een tijd van 3.59,11. Met het afzeggen van een drietal concurrenten leek een podiumplaats bijna zeker. ,,Wel jammer van de afzeggingen”, was de reactie van de atleet van Statina voorafgaand.

Regiosport