Volledig scherm
Maxime Jonker (rechts) op een archieffoto. © Tom Thouw

Zeilster Maxime Jonker strijdt met 'gouden' Bouwmeester

OPHEUSDEN/ SCHEVENINGEN - De 21-jarige zeilster Maxime Jonker, geboren in Opheusden, droomt al van de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Om daar aan mee te mogen doen moet ze Marit Bouwmeester zien in te halen.

Jonker werd afgelopen week Nederlands Kampioen in de Laser Radial, de klasse waarin Bouwmeester op de Olympische Spelen in Rio de gouden medaille won.

Dubbel gevoel
Jonker was natuurlijk blij voor haar, maar had toch een dubbel gevoel. „Ik moest wel even slikken toen ze onlangs zei dat ze door zou gaan, want er mag maar één zeilster per land naar de Olympische Spelen. Maar ik ben klaar om het gevecht met haar aan te gaan.”

Negende en vijftiende
Ze is dan ook niet van plan om over te stappen naar een andere klasse, om Bouwmeester te kunnen ontlopen. Bij haar eerste twee WK's bij de senioren eindigde ze al op een knappe negende en vijftiende plek.

Scheveningen
De geboren Opheusdense, die in haar carrière in drie leeftijdsklassen wereldkampioen bij de jeugd werd, woont sinds enkele jaren in Scheveningen. Daar zet ze de komende jaren alles op alles om haar olympische droom te kunnen verwezenlijken. „Qua snelheid en kracht zit ik niet ver achter Marit, maar zij houdt nog veel beter het overzicht.”

Ze komt nog af en toe op bezoek bij haar ouders in Opheusden.

Gat dichten
Door veel internationale wedstrijden te varen, hoopt Jonker voor het WK in 2018 het gat met Bouwmeester te kunnen dichten. Daar kan ze zich namelijk plaatsen voor Tokio 2020.

Meer over zeilster Maxime Jonker in de Gelderlander van zaterdag 24 september, editie Rivierenland. Ook te lezen in de e-paper.

Regiosport