Jesse Edge van Achilles’29 baalt in de wedstrijd tegen FC Lisse.
Volledig scherm
Jesse Edge van Achilles’29 baalt in de wedstrijd tegen FC Lisse. © David van Haren

Achilles'29 kan ook na faillissement in de tweede divisie blijven

ZEIST/ GROESBEEK - De teams van Achilles’29 blijven voorlopig in de competitie. Zelfs bij een afgerond faillissement van de bv is de Groesbeekse voetbalclub niet per definitie de plek in de tweede divisie kwijt. Bovendien kunnen de spelers niet zomaar naar een andere club overstappen.

De KNVB laat weten dat beide teams van Achilles die onder de bv vallen voorlopig in de competitie blijven, dus het eerste elftal in de tweede divisie en het beloftenteam in de hoofdklasse. De kans bestaat zelfs dat beide ploegen ook ná een definitief faillissement in die klasse blijven.

Ingewikkelde kwestie

Quote

Deze zaak ligt anders. Dit is een hele ingewikkel­de

KNVB-woordvoerder Bram Groot

Teams worden volgens de reglementen van de voetbalbond uit de competitie genomen bij een ‘onherroepelijke faillissement’. Achilles kan in beroep, de zaak is nog niet afgerond. De KNVB is in overleg met Achilles en wacht de situatie rond het faillissement af.

De kwestie rond de Groesbeekse club is anders dan bij veel (top)amateurclubs die in het verleden failliet gingen en daarna hun plek kwijt raakten. WKE moest bijvoorbeeld in 2016 na het faillissement opnieuw beginnen op het laagste amateurniveau. ,,Deze zaak ligt anders. Dit is een hele ingewikkelde”, zegt KNVB-woordvoerder Bram Groot. ,,Bij andere voorbeelden ging de vereniging failliet, hier gaat het om de bv waar de contractspelers onder vallen. De vereniging van Achilles, die blijft bestaan, heeft de licenties voor de teams.”

Nieuwe licentieaanvraag

Dat betekent dat Achilles ook na een afgerond faillissement een doorstart zou kunnen maken in de tweede divisie. De club moet dan wel voldoen aan de licentievoorwaarden die gelden voor dat niveau. De licentiecommissie van de KNVB beoordeelt zo’n aanvraag. ,,Het is afwachten”, zegt KNVB-woordvoerder Groot. ,,De keuze is aan Achilles of ze in beroep gaan en wat zij daarna doen. Het is te vroeg om te speculeren.”

Het is dus wel mogelijk dat Achilles met een nieuwe stichting een doorstart maakt in de tweede divisie én de hoofdklasse, mits de licentiecommissie een eventuele aanvraag goedkeurt. Achilles heeft behalve de twee teams van de bv ook nog een zondagelftal in de vierde klasse van de amateurs.

Overgang spelers

Voor de contractspelers van Achilles is een overgang ook nog geen uitgemaakte zaak. Zij zijn bij een definitief faillissement transfervrij. De voetballers blijven wel lid van de vereniging en kunnen alleen overstappen naar een andere club als ze ook daar een contract tekenen. 

Voor overschrijving naar een amateurclub die niet werkt met contracten moet de gebruikelijke dispensatieprocedure aangevraagd worden.

Lees alles over het faillissement van Achilles'29 in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.