Alleen Raúl en Rooney waren met hattrick jonger dan Haland

SamenvattingErling Braut Haland beleefde vanavond een droomdebuut in de Champions League. De negentienjarige spits uit Noorwegen maakte een hattrick in de eerste helft namens RB Salzburg tegen Racing Genk. Het werd 6-2. 

Slechts twee spelers waren jonger bij het maken van een hattrick in de Champions League. Dat waren Raúl González Blanco (18 jaar en 113 dagen in 1995) en Wayne Rooney (18 jaar en 340 dagen in 2004). Haland is nu 19 jaar en 58 dagen oud. De in juli 2000 in Leeds geboren Haland is wel de jongste speler ooit in een Europese competitie met een hattrick in de eerste helft. 

Haland staat nu al op 17 goals in negen wedstrijden voor RB Salzburg, dat hem begin dit jaar voor 5 miljoen overnam van Molde FK. Hij maakte in mei ook al negen goals op het WK onder 20, waar hij met Noorwegen met 12-0 won van Honduras. Begin deze maand maakte hij zijn debuut in de nationale ploeg van Noorwegen. 

Zijn vader Alf-Inge Rasdal Håland was een bikkelharde middenvelder bij Nottingham Forest, Leeds United en Manchester City, maar nadat Roy Keane hem in april 2001 bewust op zijn toch al kwetsbare knie trapte was het wel gedaan met zijn loopbaan. 

Erling Braut Haland viert feest met de supporters van RB Salzburg.
Volledig scherm
Erling Braut Haland viert feest met de supporters van RB Salzburg. © AFP
Volledig scherm
© AP

Hwang Hee-chan (3-0) en Dominik Szoboszlai (5-1) troffen voor de rust eveneens doel. Voor Genk haalde Jhon Lucumi in de veertigste minuut de nul van het scorebord. Na de pauze verkleinde Mbwana Samatta de Belgische achterstand eerst tot 5-2 voordat Andreas Ulmer de eindstand op 6-2 bepaalde.

Volledig scherm
© AP

Live Voetbal

home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
0-1
FC Bayern MünchenFCB
away logo