Alles wat je moet weten over het stadion waar Feyenoord en AS Roma hun finale spelen
De Arena Kombëtare in Tirana is morgenavond het decor voor de eerste finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma. Vanwege de beperkte capaciteit kreeg de UEFA veel kritiek op de keuze voor de moderne voetbaltempel in Albanië. Toch is het wel degelijk een bijzonder stadion.
Het Air Albania Stadium, zoals het stadion inmiddels officieel heet, kan ‘slechts’ 22.500 toeschouwers herbergen. Het stadion heeft vier bespelers. De nationale ploeg van Albanië speelt er zijn interlands en de clubs Partizan Tirana, KF Tirana en Dinamo Tirana werken daar ook (incidenteel) hun wedstrijden af. Er is echter nog een aantal zaken dat het stadion bijzonder maakt.
Jong stadion
Het stadion maakt een moderne indruk en dat is niet zo vreemd, want de bouw ervan werd pas in 2019 voltooid. Dat betekent dat er tot op heden nog geen honderd voetbalwedstrijden in zijn gespeeld. Het stadion is gebouwd op de plek waar vroeger het Qemal Stafa Stadium stond.
Dat stadion was altijd het nationaal stadion, maar in 2013 verklaarde de UEFA dat het stadion niet meer aan de eisen voldeed, waardoor er geen Europese wedstrijden meer gespeeld mochten worden. De jaren daarop maakten de Albanese voetbalbond en de regering plannen voor een nieuw stadion, maar dat plan kwam er pas in 2016 door. Op 17 november 2019 werd het nieuwe stadion geopend met een interland van Albanië tegen Frankrijk (0-2 verlies).
Omtrek van Albanië
Het ontwerp is van de Italiaanse architect Marco Casamonti. Van buitenaf valt het stadion voornamelijk op door de bijzondere vorm. Casamonti heeft namelijk geprobeerd de omtrek van Albanië te verwerken in het dak. Het moet een een achthoek met holle zijden voorstellen en dat zou moeten doen denken aan de landkaart van Albanië.
Dat is niet de enige uiterlijke verwijzing naar Albanië. De metalen panelen aan de buitenkant van het stadion hebben een gebogen driehoekige vorm, gestileerd met enkele vormen die zijn gebaseerd op traditionele Albanese tapijten.
Top vijf hoogste gebouwen
Wat daarentegen het meest in het oog springt, is de toren die aan het stadion vastzit. Met een hoogte van 112 meter is het één van de hoogste torens (nummer vier) van heel Albanië. In de toren zit een het 5-sterrenhotel met 80 kamers en 256 ondergrondse parkeerplaatsen. De toren kent maar liefst 24 verdiepingen en in de rest van het stadion zitten winkelgelegenheden en een museum.
Meer lezen over Feyenoord?
Rinus Israel, Lex Schoenmaker en Kees van Wonderen blikten terug op hun gewonnen Europese finale met Feyenoord. Lees hier wat er financieel voor Feyenoord op het spel staat en in ons liveblog lees je alles over de finale tussen AS Roma en Feyenoord.
Naamsverandering door financiële schade
Het stadion wordt door de Albanezen meestal Arena Kombëtare genoemd, wat nationaal stadion betekent. Deze naam kreeg het stadion bij het aannemen van het bouwplan. Datzelfde bouwplan zorgde er ook voor dat het stadion inmiddels officieel Air Albania Stadium heet. Aanvankelijk zou de bouw van het stadion namelijk veertig miljoen euro kosten, maar door meerdere tegenslagen vielen die kosten flink hoger uit.
Zo kwam de bouworganisatie er halverwege achter dat de riolering onder het stadion niet meer voldeed. Uiteindelijk, nadat de openingsdatum meerdere keren was uitgesteld, bleken de kosten neer te komen op een bedrag van 85 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van wat was begroot. Om die financiële schade iets op te vangen, is er alsnog gekozen voor een commerciële naam. Vliegmaatschappij Air Albania is de stadionsponsor geworden.
Lewandowski heeft geen goede herinnering
Ondanks de nog jonge geschiedenis van het stadion heeft topspits Robert Lewandowski geen goede herinneringen aan het Air Albania Stadium. In oktober van vorig jaar speelde Polen er een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië, maar de wedstrijd werd een kwartier voor tijd gestaakt. Karol Swiderski maakte net voor tijd de 0-1, waarna de Polen massaal werden bekogeld met flesjes water.
Door het wangedrag van de supporters werd de wedstrijd twintig minuten stilgelegd, maar toch nog uitgespeeld. Na afloop kwam matchwinner Swiderski voor de camera, waarna hij weer werd bekogeld en dus haastte hij zich naar binnen. Aanvoerder Lewandowski gaf later toe zich niet erg veilig te hebben gevoeld in dat stadion. „Na het doelpunt vlogen er volle flessen naar binnen, dat was best wel gevaarlijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Annemiek van Vleuten (39) kondigt afscheid aan: ‘Ik wil stoppen als ik nog een topniveau heb’
-
PREMIUM
PSV-aanwinst Xavi Simons al een beroemdheid, maar zijn voetbalcarrière moet nu toch echt op gang komen
Met 4,2 miljoen volgers op sociale media is Xavi Simons (19) een aankoop in Europa met een heel bekende naam. Maar de jongeling wil bij PSV vooral als voetballer indruk gaan maken. -
PREMIUM
Zij bezorgden Feyenoord een Europa Cup: ‘Als deze jongens finale winnen worden ze over 50 jaar nog gebeld’
Zowel Rinus Israel, Lex Schoenmaker als Kees van Wonderen wonnen een Europese finale met Feyenoord. Deze site bracht ze samen in de aanloop naar ‘Tirana’. Hoe groot was de impact van hun eigen succes – en hoe kijken ze naar het huidige Feyenoord? ,,Ze hebben de supporters zó veel plezier gegeven. Dat is het meest waardevol van alles.’’ -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM7
Letsch gaat bij Vitesse eerst op tienertoer
ARNHEM - Vitesse start met een kleine groep aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De selectie is in de zomer uitgekleed en de internationals vieren nog vakantie. Coach Thomas Letsch is er wel bij.
-
PREMIUM6
Na woorden nu ook daden bij Vitesse: ‘Het liefst elke twee dagen een nieuweling’
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?