Volledig scherm
© AP

Amerikaanse voetbalsters eisen 66 miljoen dollar van voetbalbond

De voetbalsters van de nationale ploeg van de Verenigde Staten eisen in een rechtszaak tegen de Amerikaanse voetbalbond een schadevergoeding van 66 miljoen dollar (60,7 miljoen euro). Het proces, dat is aangespannen vanwege genderdiscriminatie, begint op 5 mei in Los Angeles. 

De voetbalsters willen een gelijke beloning voor de nationale mannen- én vrouwenploeg. Ook de hoogte van de bonussen verschillen. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse voetbalbond is omdat de vrouwen een contract wilden met ‘aanzienlijke voordelen’ die de mannen niet krijgen. ,,Dan doel ik op gegarandeerde jaarsalarissen, medische en tandheelkundige verzekeringen, betaalde kinderopvanghulp, betaalde zwangerschap en ouderschapsverlof, ontslagvergoedingen, salarisverlenging tijdens periodes van letsel, toegang tot een pensioenplan en meer.”

Molly Levinson, woordvoerster van de eisers, betwistte de beweringen van de federatie. ,,In de meest recente onderhandelingen zei de Amerikaanse voetbalbond herhaaldelijk dat gelijke beloning geen optie was, ongeacht de beloningsstructuur.”