Atalanta met De Roon én scorende Gosens naar achtste finale

Atalanta Bergamo heeft in de laatste speelronde van de groepsfase van de Champions League een ticket bemachtigd voor de achtste finales. Met Marten de Roon en Robin Gosens in de basis (en Hans Hateboer als invaller) won Atalanta met 3-0 bij Sjachtar Donetsk en dat was, mede door de 3-1 zege van Manchester City bij Dinamo Zagreb, genoeg om tweede te worden in de groep achter ManCity.

Volledig scherm
Gosens namens Atalanta in duel. © AP

Atalanta begon de laatste speelronde als vierde en laatste in groep C, met vier punten. Dat was twee punten minder dan tegenstander Sjachtar en één punt minder dan Dinamo Zagreb. Dus was een zege in het onderlinge duel (en een gunstig resultaat in Zagreb) nodig om door te gaan voor Atalanta, dat de eerste drie groepswedstrijden in de Champions League nog verloor.

Volledig scherm
Gómez van Atalanta aan de bal. © AFP
Volledig scherm
Castagne heeft 0-1 gemaakt in Donetsk. © AFP
Volledig scherm
Feest bij Atalanta na de 1-0 bij Sjachtar. © AP

In Oekraïne kreeg Atalanta in de beginfase grote kansen om op voorsprong te komen. Maar Luis Muriel, Alejandro Gómez en Mario Pasalic hadden het vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant leek Viktor Kovalenko de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar zijn treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel.

Datzelfde leek te gebeuren bij Atalanta, toen Timothy Castagne scoorde na een assist van Gómez. Die laatste leek buitenspel te staan toen hij de bal aangespeeld kreeg, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt tóch goedgekeurd: 0-1. De ploeg van De Roon en co had de zo gewenste voorsprong binnen.

Het leek nog een zenuwslopende slotfase te gaan worden in Donetsk, omdat Sjachtar genoeg had aan een punt. Maar toen verdediger Dodô een klein kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg en dus moest vertrekken, werd het vertrouwen bij de Italianen alleen maar groter. Toen Pasalic drie minuten later uit een vrije trap de 0-2 maakte, was het helemaal duidelijk: Atalanta Bergamo gaat naar de laatste zestien van de Champions League en Sjachtar moet na de winterstop verder in de Europa League. Diep in blessuretijd maakte Gosens na een grote defensieve fout bij de thuisploeg nog de derde Italiaanse treffer. Het was voor Gosens, die een Duitse vader en een Nederlandse moeder heeft, zijn eerste Champions League-doelpunt.

De Roon en Gosens speelden de hele wedstrijd bij Atalanta, Hateboer viel in blessuretijd in.

City groepswinnaar, Dinamo Zagreb laatste

Volledig scherm
Feest bij Manchester City na een treffer bij Dinamo Zagreb. © AFP

Het feest voor De Roon en Atalanta had nog verpest kunnen worden door Dinamo Zagreb, maar dan moesten de Kroaten thuis zien af te rekenen met Manchester City. Daniel Olmo zette Zagreb in de tiende minuut nog wel op voorsprong, maar dankzij drie doelpunten van Gabriel Jesus en eentje van Phil Foden won City toch nog vrij gemakkelijk in Kroatië met 4-1. City gaat als groepswinnaar verder naar de knockout-fase van de Champions League, Dinamo Zagreb neemt als hekkensluiter in de groep afscheid van het miljardenbal.

Volledig scherm
Gabriel Jesus maakte een hattrick namens ManCity. © AFP

Bekijk hier de samenvatting van Dinamo Zagreb - Manchester City: