Bertens euforisch na zege in Madrid: Dit is wel heel erg bizar

VideoHet besef dat ze de beste Nederlandse tennisster ooit is, is een dag na haar winst in Madrid nog niet ingedaald. ,,Het is een gek idee”, zegt Kiki Bertens.

Quote

Ik speelde een heel solide week.

Kiki Bertens

Door Lisette van der Geest

Een paar keer werd Kiki Bertens vannacht wakker. Dat heeft ze vaker als haar lijf vermoeid is. Nu, na een week vol intensieve partijen – al doet de uitslagenlijst zonder setverlies bijna een moeiteloos optreden vermoeden – dus ook. Dan is ze onrustig. Gaat er van alles door haar hoofd. Blijdschap, fragmenten van haar wedstrijden. Na een kort lachje: ,,Maar ik lag wel lekker hoor.”

Dat kon ook niet anders. Sinds gisteren is Bertens (27) de beste Nederlandse tennisster ooit. Niemand haalde hiervoor de top vier op de wereldranglijst, door haar winst in Madrid bij een van de grootste toernooien ter wereld staat de geboren Wateringse vanaf morgen op plaats vier.

,,Dat is wel heel erg bizar, bij de top vijf, de beste Nederlandse ooit, dat zegt wel iets en daar ben ik zeker trots op”, zegt Bertens telefonisch vanuit Madrid. Later vandaag vliegt ze door naar Rome, waar ze van plan is haar laatste toernooi te spelen ter voorbereiding op Roland Garros dat eind deze maand begint.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale in Madrid

Tot haar gewonnen matchpoint tegen gravelspecialiste Simona Halep gisteravond, durfde Bertens niet te vertrouwen op een positieve afloop. Hoe goed een uitgangspositie ook is, het kan nog steeds misgaan, weet ze. Na haar winst kwam zaterdagavond direct de blijdschap. ,,Het voelde goed. Ik speelde een heel solide week.”

Volledig scherm
Kiki Bertens. © Getty Images

Haar zwaarste partij was misschien wel die tegen Sloane Stephens, een dag eerder. Waar zaterdagavond direct na afloop een brede lach over haar gezicht trok, vertrok haar gezicht een dag eerder nog van emotie, al was het maar heel even. Opluchting na opgekropte spanning. Die dag was anders, zegt ze. Elk spiertje deed pijn. Haar nachtrust ervoor was kort na een late avondwedstrijd. ,,Mijn lichaam was niet uitgerust, die wedstrijd was heel zwaar. Dan komen er even emoties als het toch lukt. Ergens knap dat als het niet lekker voelt, je toch weet te winnen.”

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Kiki Bertens. © REUTERS

Die ervaring is een van de overwinningen die Bertens meeneemt ter voorbereiding op Roland Garros, een van haar belangrijkste toernooien, zo niet haar belangrijkste toernooi van het jaar. Het draait uiteindelijk niet om het prijzengeld van 1,2 miljoen euro -,,Ja, een bizar bedrag en een heel leuke bijkomstigheid. Maar eerlijk gezegd ben je daar niet mee bezig.”

Wat overheerst is de wetenschap dat ze kan winnen van de grootste tennissters van het moment. ,,Dat is zeker veel waard. Weten dat als je niet top speelt, je nog steeds van heel goede meiden kunt winnen. Al hadden zij misschien ook een mindere dag. Ik kwam deze week goed door, met dit goede gevoel kan ik door.”