Volledig scherm
Piotr Parzyszek, Lion Kaak (nummer 6) en Andrew Driver vieren een van de vijf goals van De Graafschap. © ProShots

Bevrijdende zege De Graafschap op Fortuna Sittard: 5-0

DOETINCHEM – De Graafschap heeft vrijdagavond een bevrijdende overwinning behaald. De Doetinchemse eerstedivisionist was na zes wedstrijden zonder zege uiteindelijk met grote cijfers te sterk voor Fortuna Sittard: 5-0.

De winst was een welkome opsteker voor De Graafschap en trainer Jan Vreman. De coach zag de druk op zijn positie de afgelopen weken flink toenemen en snakte met zijn ploeg naar succes. De Graafschap kwam dankzij de zege in punten (14) gelijk met Fortuna.

Vuurwerk
Dat het zo'n grote zege zou worden, zag het aanvankelijk niet naar uit. De 11.312 toeschouwers op De Vijverberg werden in de openingsfase weinig verwend. Nadat de rookdampen van het vuurwerk waren opgetrokken, liet De Graafschap de opponent het spel bepalen. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat het na 20 minuten niet op achterstand kwam toen een bal achter de defensie viel en Marco Ospitalieri tegen de uitkomende doelman Filip Bednarek op schoot. Junior Torunarigha schoof de rebound naast het lege doel.

Vrije trap
Aan de andere kant hadden de Superboeren pech dat een vrije trap van Dean Koolhof net voor de lijn werd gekeerd. Fortuna Sittard kreeg na 32 minuten opnieuw een opgelegde kans. Bart Straalman schatte een hoge bal verkeerd in, waarna Torunarigha op Bednarek af kon. De spits had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte de bal naast de verkeerde kant van de paal. De Graafschap nam na 41 minuten de leiding. Piotr Parzyszek tikte een voorzet vanaf de rechterkant van Andrew Driver beheerst binnen: 1-0.

Initiatief
Na rust nam De Graafschap meer initiatief, maar het leverde niet directe grote kansen op. Elvio van Overbeek kwam na 57 minuten een teenlengte tekort om een voorzet van aanvoerder Mark Diemers binnen te geleden. Diezelfde Diemers trof even later met een fraai afstandsschot de paal. De bevrijdende 2-0 viel na 71 minuten alsnog. Koolhof kopte door op Van Overbeek en de rappe flankspeler prikte de bal van dichtbij binnen.

Bevrijdend
De goal werkte bevrijdend, want De Graafschap kwam helemaal los. Na 78 minuten viel de bal na een klutssituatie opnieuw binnen (3-0) en even later zorgden Van Overbeek en Jan Lammers zelfs voor de 5-0.

De Graafschap-Fortuna Sittard 5-0 (1-0). 41. 1-0 Piotr Parzyszek, 71. 2-0 Elvio van Overbeek, 78. 3-0 eigen doelpunt Fortuna Sittard, 80. 4-0 Elvio van Overbeek, 84. 5-0 Jan Lammers.
Scheidsrechter: Manschot.
Gele kaart: Mark Diemers (De Graafschap), Okan Kurt (Fortuna Sittard).
Aantal toeschouwers: 11.312.
De Graafschap: Bednarek; Nieuwpoort, Lammers, Straalman, Will; Van Overbeek (86. El Jebli), Kaak, Diemers, Driver; Koolhof (72. Bannink), Parzyszek (83. Marlon Versteeg).