Uit het Nationaal Voetbalrapport blijkt dat de  lezers van onder deze krant hun club gemiddeld beoordelen met een 7,9. ‘Verbroedering en teamgevoel’ zijn een belangrijke drijfveer om lid te worden van een voetbalclub.
Volledig scherm
Uit het Nationaal Voetbalrapport blijkt dat de lezers van onder deze krant hun club gemiddeld beoordelen met een 7,9. ‘Verbroedering en teamgevoel’ zijn een belangrijke drijfveer om lid te worden van een voetbalclub. © David van Haren

Blij met ons cluppie, niet met de thuisfluiter

NIJMEGEN - Thuisfluiters zijn een groot probleem in het amateurvoetbal. Dat vindt ruim driekwart van de geënquêteerden in het Nationaal Voetbalrapport. Tegelijkertijd ziet de overgrote meerderheid (83%) de druk op scheidsrechters toenemen. 

Vanwege dat tekort, moet bijna de helft van de trainers, bestuursleden, leiders en vrijwilligers wel eens zelf fluiten. Dat werkt partijdige arbitrage in de hand. 

Het Nationaal Voetbalrapport, onderdeel van Week van het Amateurvoetbal, is gehouden door het AD en regionale kranten als de Gelderlander. Uit de enquête blijkt dat lezers van deze kranten hun club gemiddeld beoordelen met een 7,9. ‘Verbroedering en teamgevoel’ zijn een belangrijke drijfveer om lid te worden van een voetbalclub. 

Discriminatie

Maar lang niet alles is positief. De sfeer op de velden is voldoende tot goed. Maar degenen die al 20 jaar of langer meedraaien in hun vereniging vinden dat de sfeer ‘iets achteruit’ is gegaan. Meer dan eenderde van de ondervraagden heeft ooit last gehad van discriminatie en ongeveer één op de vier is geconfronteerd met fysiek geweld.

Grote verschillen in leeftijdscategorieën zijn er niet bij de beoordeling van de eigen amateurclub. Ouderen kijken met een 8 nog net iets positiever naar hun club dan jongeren (7,8). Dat verschil zit vooral in de faciliteiten, zoals de kantine.

Ouderen zijn daar over het algemeen heel tevreden over. Jongeren kijken kritischer naar dé ontmoetingsplek van de vereniging. Het eten in het clubhuis, waaronder het klassieke broodje met frikadel of kroket, wordt door jongeren dan wel weer veel beter beoordeeld.

Vrijwilligerstekort

Binnen de vereniging zijn bestuursleden over het algemeen het meest positief. Met een 8,2 blijven zij de vrijwilligers (8,1) net voor. De mensen langs de lijn zijn iets kritischer, maar trainers en ouders beoordelen hun club gemiddeld alsnog met een 7,8.

Het tekort aan vrijwilligers acht één op de vijf kritiek, vooral omdat mensen een hoge werkdruk hebben.

 In Gelderland wordt bijna de helft van de tijd al op kunstgras gevoetbald. Uiteindelijk beoordeelt 10 procent van de ondervraagden van deze krant het kunstgrasveld met een onvoldoende.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
0-1
FC Bayern MünchenFCB
away logo