Volledig scherm
Bulgaarse fans maken een Hitler-groet tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. © BSR Agency

Bulgaarse regering wil af van voetbalbaas

 De Bulgaarse premier Bojko Borisov heeft voorzitter Borislav Michailov van de nationale voetbalbond opgeroepen om op te stappen. Volgens de regeringsleider moet Michailov vertrekken na alle gebeurtenissen maandagavond bij de EK-kwalificatiewedstrijd in Sofia tegen Engeland. Bulgaarse fans maakten apengeluiden als donkere Engelse spelers aan de bal waren en lieten racistische spreekkoren horen.

,,De regering heeft de afgelopen vier jaar veel gedaan om het Bulgaarse voetbal te ontwikkelen”, zei minister Krasen Kralev van Sport. ,,Maar vanwege de slechte resultaten en de recente gebeurtenissen heeft de premier mij opgedragen om alle banden met de bond, ook in financieel opzicht, op te schorten tot Borislav Michailov is opgestapt.”

Volledig scherm
© Getty Images

Premier Borisov herhaalde die boodschap in een bericht op Facebook. “Ik veroordeel het gedrag van sommige mensen in het stadion. Het is onmogelijk dat Bulgarije, dat een van de meest tolerante landen ter wereld is en waarin mensen van diverse etnische en religieuze achtergronden in vrede leven, te maken heeft met racisme en xenofobie.”

De 56-jarige Michailov, die ruim honderd interlands speelde en de vader is van voormalig Twente-keeper Nikolai Michailov, is sinds 2005 voorzitter van de nationale bond.

Het duel in Sofia werd in de eerste helft tot twee keer toe onderbroken vanwege racisme vanaf de tribunes. De Engelse spelers hadden gedreigd van het veld te stappen als er racistische geluiden te horen waren. Hoewel de Bulgaarse toeschouwers ook na rust af en toe racistische spreekkoren en apengeluiden lieten horen, bleven de Engelsen op het veld staan.

Het is de vraag hoe de UEFA de zaak gaat aanpakken. De roep om harde sancties wordt steeds luider.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-1
Valencia CFVAL
away logo
home logo ChelseaCHE
EINDE
2-1
Lille OSCLIL
away logo
home logo Red Bull SalzburgSAL
EINDE
0-2
LiverpoolLIV
away logo