Nacer Chadli
Volledig scherm
Nacer Chadli © BELGA

Chadli debuteert eindelijk in eigen land: ‘Wie de spits van Gent is? Geen idee’

Een stap in het onbekende. Een jaartje België moet de carrière van dertigjarige Nacer Chadli nieuw leven inblazen. ,,Deze terugkeer is vroeger dan gepland.”

,,Of ik weet wie de coach is van Charleroi? En de spits van AA Gent? Geen idee, eerlijk gezegd. Ik volgde tot dusver alleen de resultaten via LiveScore”, moet de oud-speler van FC Twente en AGOVV bekennen. ,,Ik zal iedereen de komende weken wel leren kennen”, knipoogde hij. Chadli tekende deze week voor Anderlecht en staat zo op dertigjarige leeftijd aan de vooravond van zijn debuut in zijn vaderlandse competitie.

Op zijn zestiende vertrok Chadli via een achterdeurtje bij de jeugd van Standard Luik. ,,Fysiek en mentaal niet sterk genoeg”, klonk het. Ruim 14 jaar later en via clubs als Tottenham en AS Monaco, keert Chadli terug door de grote poort. ,,Het is altijd mijn plan geweest om ooit in België te spelen”, vertelde de flankaanvaller gisteren tijdens zijn officiële voorstelling. ,,Al had ik het wel niet zo vroeg verwacht.” Zijn situatie bij Monaco - Chadli was overbodig -smeekte om een oplossing. Vincent Kompany, trainer bij Anderlecht, reikte die in juni voor het eerst aan. ,,Vincent vroeg me tijdens de laatste interlandperiode naar mijn plannen”, aldus Chadli. ,,Toen wilde ik eerst op vakantie en de voorbereiding met Monaco afwachten. Plots is alles zeer snel gegaan.”

Ondanks andere aanbiedingen koos de 56-voudig international voor een uitleenbeurt aan paars-wit. ,,Want ik speel liever voor de prijzen in België, dan voor een degradatiekandidaat in een grote competitie”, verduidelijkte hij. ,,Bovendien heeft Vincent me verleid met zijn project.” Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor Chadli. Als dertiger met tonnen ervaring moet hij de jonge talenten van Anderlecht mee op sleeptouw nemen. ,,Ik wil hen begeleiden op het veld én daarbuiten. Tijdens mijn twee trainingen merkte ik overigens dat er veel kwaliteit aanwezig is. Ze lieten ook een rustige en intelligente indruk op me achter.”

Naast anderen beter maken wil Chadli ook zichzelf ontplooien. Bij Monaco verzamelde hij het voorbije seizoen amper speelminuten. In een EK-jaar kon de vleugelspeler zich niet opnieuw zo’n jaar veroorloven. ,,Uiteraard maakte ik deze keuze met de Rode Duivels in het achterhoofd. Al wil ik vooral aan mezelf bewijzen dat ik een volledig seizoen kan spelen. Zonder blessures. Momenteel voel ik me trouwens fit. Ik heb enkel nog wat wedstrijdritme nodig.”