Volledig scherm
© Photo News

CONMEBOL wil al 48 landen bij WK van 2022

De tien landen die deel uitmaken van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL hebben bij de FIFA een verzoek ingediend om al tijdens het WK van 2022 over te stappen op 48 deelnemers. Dat is vier jaar eerder dan de wereldvoetbalbond heeft beoogd.

Het verzoek kwam vandaag via een open brief van CONMEBOL-president Alejandro Dominguez  tijdens het jaarlijkse congres in Buenos Aires. De brief was gericht aan FIFA-baas Gianni Infantino. ,,Omdat we nu al groot denken en willen dat alle FIFA-leden groot denken vragen we om al tijdens het WK van 2022 over te stappen van 32 naar 48 deelnemers.''

De FIFA maakte in januari bekend tijdens het WK van 2026 uit te breiden naar 48 landen.

Zuid-Amerika mag in de huidige opzet vijf landen inschrijven. Dat zou er in het geval van 48 deelnemers vermoedelijk één meer worden, ofwel zestig procent van alle Zuid-Amerikaanse kanshebbers. 

Insiders achten de kans klein dat de FIFA gehoor geeft aan het verzoek. Het zou betekenen dat in Qatar 80 wedstrijden (in plaats van 64) moeten worden gehouden. Logistiek lijkt dit problematisch. Het land zit al aan een strak schema gebonden omdat het WK vanwege de extreme hitte in de zomer al is verschoven naar de maanden november-december. In het speelschema van 28 dagen zit daardoor nauwelijks rek.

Waar het WK van 2026 wordt gehouden is nog niet bekend. Marokko heeft zich kandidaat gesteld en er is een gezamenlijk 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-2
ADO Den HaagADO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
4-1
Willem IIWIL
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
16:45
FC TwenteTWE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
6-2
RKC WaalwijkRKC
away logo