Volledig scherm
© AD

De krankzinnige tackle van Éric Cantona

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 5 april 1988: de vliegende tackle van Cantona.

Geen fijner onderwerp voor een sportschrijver dan Éric Cantona. Er kleven zoveel incidenten aan zijn kerfstok dat er simpelweg geen ruimte meer over is. De kerfstok van Cantona is vol. Bundel deze gekte met de spectaculaire voetbalkwaliteiten van de Franse spits, en het boek schrijft zichzelf. Daar zijn er dan ook stapels van, biografieën over Éric Cantona.

Het bekendste incident is de vaak gememoreerde kungfutrap richting een sarrende supporter, toen Cantona bij Manchester United speelde. Dat geintje kostte hem 120 uur taakstraf en 9 maanden schorsing. Maar daarmee hebben we dus slechts het topje van een ijsberg te pakken. Voor zijn komst naar Engeland had Cantona al een klein decennium op de Franse velden huisgehouden. Voorbeelden? Hij sloeg zijn eigen keeper een blauw oog (geldboete), maakte de Franse bondscoach uit voor ‘zak stront’ (jaar schorsing), scheurde het shirt van zijn club Olympique Marseille aan flarden (maand schorsing) en smeet een bal naar een scheidsrechter (twee maanden schorsing). De kroniek van een korte lont.

Op 5 april 1988 ging Cantona op misdadige wijze zijn boekje te buiten. Met een vliegende tackle pleegde de destijds 21-jarige Auxerre-spits een aanslag op Nantes-verdediger Michel Der Zakarian. De twee kenden elkaar; ze waren opgegroeid in dezelfde wijk en er stond kennelijk nog een oude rekening open. Cantona stak direct beide handen op, zich realiserend dat de voetbalschoenen weer een tijdje de kast in konden. De schorsing duurde ditmaal drie maanden.