De Ligt blijft toeschouwer bij winnend Juventus

Negentig minuten bleef Matthijs de Ligt op de bank bij de seizoensouverture van Juventus. Zonder de Nederlandse miljoenenaankoop won de kampioen zakelijk van Parma: 0-1.

Door Sjoerd Mossou

De man van 70 miljoen vierde het feestje ingetogen mee, <C>high fives<C> gevend in een groen hesje en een roze trainingsshirt. Juventus begon met een 0-1 zege aan het nieuwe seizoen, maar Matthijs de Ligt bleef negentig minuten op de bank in Parma, in wat zijn debuutwedstrijd in de Serie A had moeten worden. Teleurstellend voor de net 20-jarige Nederlander, al vallen daar nog niet meteen allerlei conclusies uit te trekken. Assistent Giovanni Martusciello, vervanger van de zieke hoofdcoach Maurizio Sarri, koos in de openingswedstrijd van het seizoen nadrukkelijk voor klassiek-Italiaanse zekerheid.

En dus speelde het beproefde duo Giorgio Chiellini/Leonardo Bonucci centraal achterin, in een team dat vrijwel geheel uit vertrouwde namen bestond, stuk voor stuk spelers die afgelopen seizoen al zo goed als onverslaanbaar waren in de Serie A. Slechts spits Gonzalo Higuain, bij Napoli al succesvol onder Sarri, was een opvallend gezicht in het basiselftal.

Volledig scherm
© AFP

Juventus was vanaf de eerste minuut de baas in Parma. De Italiaanse kampioen begon dominant en betrekkelijk aanvallend, precies zoals Sarri voorstaat, al bood de defensieve speelwijze van de thuisploeg daar ook wel alle gelegenheid toe.

Al na 21 minuten was het raak voor Juventus. Nota bene Chiellini, na een overstapje van Bonucci, verlengde een half mislukt schot van Alex Sandro in het doel: 0-1. Parma zette daar af en toe een counter tegenover, maar het was bovenal aan de VAR te danken dat Juventus de wedstrijd niet voortijdig besliste. Cristiano Ronaldo dacht overtuigend de 0-2 binnen te schieten, maar de sterspeler werd na ampel beraad alsnog teruggefloten wegens buitenspel.

Volledig scherm
© AFP

Na rust werd het spelbeeld rommeliger, Parma zette wat vaker aan, maar echt in de problemen kwam Juventus niet meer. Ronaldo kreeg de beste kansen, maar aangezien de 0-2 uitbleef, had Martusciello weinig aanleiding om De Ligt alsnog speelminuten te geven. De Nederlander liep nog even warm, kreeg applaus van de meegereisde Juventus-fans, maar kwam niet meer in het veld.

De Franse aanwinst Adrien Rabiot maakte wél zijn debuut als invaller, De Ligt zal nog minimaal een week moeten wachten. Juventus speelt komende zaterdag de immer beladen topper tegen Napoli. Het is nog maar de vraag of Sarri & co dan al wél willen bouwen op de jonge Nederlander.

Volledig scherm
© BSR Agency
Matthijs de Ligt.
Volledig scherm
Matthijs de Ligt. © AP