Volledig scherm
Jeffrey de Zwaan. © BSR Agency

De Zwaan laat Wade ontsnappen in Blackpool

Darter Jeffrey de Zwaan heeft verzuimd om op het World Matchplay in Blackpool voor een stunt te zorgen. De 23-jarige Rijswijker liet in de eerste ronde tegen James Wade vijf matchdarts onbenut. Bij een stand van 12-12 moest een zogeheten ‘super leg’ de beslissing brengen en daarin greep de Engelsman wel zijn kans (12-13).

De Zwaan, die vorig jaar topfavoriet Michael van Gerwen verraste in de eerste ronde, kreeg bij een voorsprong van 9-6 zijn eerste kansen om de partij uit te gooien. Op 9-8 en 12-11 kreeg de Nederlander opnieuw kansen om de wedstrijd te beslissen. Keer op keer miste De Zwaan echter de benodigde dubbel. Vorig jaar bereikte De Zwaan nog de halve finales, waarin hij verloor van Gary Anderson.

Danny Noppert verloor zaterdag al met 10-6 van de Schotse titelverdediger. Anderson schreef het toernooi vorig jaar op zijn naam door Mensur Suljovic in de finale met 21-19 te verslaan.

Suljovic was nu in de eerste ronde veel te sterk voor Jermaine Wattimena, die zich volledig uit zijn spel liet halen door het trage spel van de Oostenrijker: 10-1. Suljovic treft Wade in de tweede ronde.

Van Gerwen liet zich dit keer niet verrassen. De wereldkampioen versloeg de Engelsman Steve Beaton met 10-6. ‘Mighty Mike’ won het World Matchplay in 2015 en 2016.