Volledig scherm
Ole Gunnar Solskjaer bedankt de fans, het schaamrood op de kaken. © Getty Images

‘Deze spelers gooien Solskjaer net als Mourinho onder de bus’

Onthutsend. Pijnlijk. Figurant. Niet om aan te zien. Daags na de doodeenvoudige zege (0-2) van Manchester City bij rivaal Manchester United voert het verval van de rode club uit de industriestad de boventoon in Britse media.

Het barse gezicht van Roy Keane siert vandaag de Britse sportpagina’s. De voormalige middenvelder, als analyticus net zo spijkerhard als in zijn tackles op het veld, legde in de studio van Sky Sports haarfijn bloot waar het volgens hem aan schort bij ‘zijn’ club.

,,Het fascineert me als spelers na een wedstrijd zeggen: we zorgen dat we er de volgende wedstrijd weer staan. Je moet er elke wedstrijd staan! Of je nou voor ManUnited of Altrincham speelt. Iedere wedstrijd doet ertoe”, brieste Keane. ,,Ik ga niet mee in wat mensen zeggen over dit team, dat ze er wel bovenop komen. Dat er een tegenreactie komt van de spelers. Dit zijn dezelfde spelers die Mourinho onder de bus hebben geduwd en dat zullen ze ook met Solskjaer doen. Mensen veranderen niet. Er zitten te veel patsers in dit team om terug te keren naar de top. Dat de fans hopen op plek 4 zegt alles over hoe de standaard veranderd is, op én buiten het veld.”

Volledig scherm
Roy Keane (tweede van links) bekijkt United-City vanuit de Sky Sports skybox. © REUTERS

Pogba

Volledig scherm
Paul Pogba. © Getty Images

Niet voor het eerst krijgt Paul Pogba, met 105 miljoen euro de duurste speler uit de clubgeschiedenis, er van langs van Keane. ,,Het is een getalenteerd ventje, maar we blijven hetzelfde zeggen: let eens op hoe vaak hij verzuimt te sprinten of mee terug te lopen. Hij is een groot probleem voor United”, vindt de analyticus. Pogba ging na de 4-0 nederlaag tegen Everton van afgelopen zondag zelf door het stof, maar Keane kan er weinig mee. ,,Ik geloof er geen woord van. Er zit geen gevoel achter, hij gelooft het zelf volgens mij niet eens. Ik weet niet hoe hij op het trainingsveld is, maar ik zie geen leider. Hij heeft het over lichaamstaal en trots, maar daar zie ik niets van terug op het veld. Mijn ogen bedriegen me niet.”

Ook andere voetbalprominenten en media oordelen hard over de staat van United. ,,Het Theatre of Dreams is een House of Pain geworden”, schrijft de BBC. ,,Op brute wijze toonde City het verschil tussen een moderne, vernieuwende club in de lift en één in een staat van verval. De taal van Solskjaer is de taal van een ‘moedige loser’, door te zeggen dat zijn spelers hun best hebben gedaan. Maar in feite zijn dat de teksten die al die jaren door City-managers werden gebezigd na weer een kansloze nederlaag bij United.”

Bekijk hieronder de hoogtepunten van United-City. De tekst gaat daaronder verder.

Ferguson-fetisj

The Guardian vindt dat ManUnited moet stoppen met het vergelijken met de succesjaren onder Sir Alex Ferguson. ,,Als deze derby één les heeft geleerd, is dat er afscheid moet worden genomen van dat verleden. Het gat kan alleen worden verkleind door korte metten te maken met de fetisj van het verleden.”

In The Independent wordt stilgestaan bij de dramatische cijfers. ,,Terwijl City voor de derde keer op rij won op Old Trafford, is United met zeven nederlagen in negen duels bezig aan zijn slechtste serie sinds 1962. Maar de onthutsende staat van dit team gaat verder dan die statistieken. Het ergste voor Solskjaer moet zijn dat dit voor City voelde als zo’n wedstrijd tegen een lage middenmoter, die het even volhoudt maar capituleert zodra het écht onder druk wordt gezet. Zó slecht is United.”

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© AFP

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
2-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo