Met de klok mee: Cor van der Hart, Patrick Kluivert, Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi.
Volledig scherm
Met de klok mee: Cor van der Hart, Patrick Kluivert, Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi. © ANP/AD

Deze zeven Nederlanders speelden bij Lille

OverzichtHet is vanaf Breda slechts twee uurtjes rijden naar Lille, maar toch is Lille Olympique Sporting Club een vrije onbekende club voor veel Nederlanders. Toch speelden er in het verleden zeven landgenoten voor de club uit het noorden van Frankrijk. Een overzicht op chronologische volgorde. 

Wim van Lent (1949-1950)

Beb Bakhuys (ja, die van de befaamde kopballen) was in 1937 de eerste Nederlander die in Frankrijk ging voetballen, bij FC Metz. Na de oorlog gingen er steeds meer Nederlandse voetballers naar Frankrijk, ook omdat het in eigen land destijds nog verboden was om geld te ontvangen voor de fysieke inspanningen op het veld. Eind 1949 ging hij eerst op proef bij Lille, waar hij in 1950 een profcontract kreeg. Daardoor kreeg hij wel een schorsing van de KNVB. In de vier jaar daarna kwam hij in Frankrijk nog uit voor Troyes en Lens. Zijn cijfers bij Lille zijn niet bekend, maar Van Lent speelde 57 wedstrijden op het hoogste Franse niveau en maakte daarin 32 doelpunten.   

Cor van der Hart (1950-1954)

Cor van der Hart in 1955.
Volledig scherm
Cor van der Hart in 1955. © ANP

Cor van der Hart deed als tiener ooit mee aan een talentendag bij Ajax. Van de 300 deelnemers mochten er twee blijven: hij en Rinus Michels. Na drie succesvolle seizoenen bij Ajax vertrok de bikkelharde verdediger in 1950 naar Lille om prof te worden. Hij speelde 114 wedstrijden voor de club, waarin hij vijf keer scoorde. In zijn laatste seizoen werd hij met Lille kampioen van Frankrijk. 

Cees van Kooten (1971-1972) 

Cees van Kooten in het shirt van Go Ahead Eagles in 1979.
Volledig scherm
Cees van Kooten in het shirt van Go Ahead Eagles in 1979. © ANP

Cees van Kooten begon zijn loopbaan als spits bij Hermes DVS in 1965 in de toenmalige tweede divisie. Hij speelde hier tot 1971, het jaar waarin Hermes DVS terugkeerde naar de amateurs. Van Kooten vertrok vervolgens dankzij bemiddeling van Cor van der Hart naar Lille, waar hij een driejarig contract tekende. Door blessures en omdat Lille van de vijf buitenlanders die het onder contract had er maar twee mocht opstellen, speelde Van Kooten slechts vier wedstrijden voor de club. 

Adick Koot (1998-1999) 

Adick Koot in actie namens AS Cannes tegen FC Nantes in 1998.
Volledig scherm
Adick Koot in actie namens AS Cannes tegen FC Nantes in 1998. © AFP

Het duurde vervolgens 26 jaar voor een weer Nederlander in het blauw en rood van Lille zou spelen. Koot speelde van 1984 tot 1991 voor PSV. Na zijn PSV-tijd vertrok Koot naar AS Cannes. Hij speelde daar zeven jaar, van 1991 tot 1998 en kwam daar tot 197 competitieduels. In zijn laatste seizoen in Cannes (1997-1998) was hij trainer/speler. In 1998 vertrok Koot naar het in 1997 gedegradeerde Lille, waar hij in één seizoen tot 26 duels in de Ligue 2 kwam. 

Patrick Kluivert (2007-2008) 

Patrick Kluivert namens Lille in duel met Bordeaux-verdediger Franck Jurietti op 15 september 2007.
Volledig scherm
Patrick Kluivert namens Lille in duel met Bordeaux-verdediger Franck Jurietti op 15 september 2007. © AFP

Nadat Patrick Kluivert in 2007 kampioen was geworden met PSV gaf hij aan graag terug te keren naar de club waar het voor hem allemaal begon: Ajax. Trainer Henk ten Cate zag dit wel zitten, maar technisch directeur Van Geel wees zijn voormalig spits enkele dagen later af. Wel mocht de spits zijn conditie op peil houden bij Jong Ajax, in afwachting van een club. Zijn ‘terugkeer’ bij Ajax was van korte duur, want na twee dagen werd hij benaderd door Lille. Daar tekende hij op 31 augustus 2007 een contract voor een jaar, maar Kluivert kwam bij Lille tot slechts vier goals in veertien duels. Lille werd dat seizoen onder coach Claude Puel zevende. Zijn laatste wedstrijd als prof speelde Kluivert namens Lille, een invalbeurt van drie minuten tegen Toulouse (3-2 winst) op 26 april 2008. Na het seizoen gaf Puel aan dat hij blij was met Kluivert in zijn rol als mentor voor de jongere spelers, maar Lille ging niet met hem verder. 

Anwar El Ghazi (2017-2018) 

Anwar El Ghazi namens Lille in duel met AS Monaco-aanvaller Rachid Ghezzal op 22 september 2017.
Volledig scherm
Anwar El Ghazi namens Lille in duel met AS Monaco-aanvaller Rachid Ghezzal op 22 september 2017. © AFP

Anwar El Ghazi speelde in de jeugd van Feyenoord en Sparta, maar brak door in het shirt van Ajax. Op 3 augustus 2014 debuteerde hij voor Ajax als invaller voor Ricardo Kishna en in oktober 2015 maakte hij al zijn debuut in Oranje, maar daarna kwam de sleet er langzaam in. In oktober 2016 werd hij door de nieuwe trainer Peter Bosz uit de selectie gezet. Na vier weken bij Jong Ajax keerde hij terug in het eerste elftal, maar een vertrek uit Amsterdam leek alle partijen daarna beter. Zijn nieuwe club werd Lille, dat hem op 31 januari 2017 voor 8 miljoen euro overnam. El Ghazi kwam in anderhalf jaar bij Lille tot zes goals en vier assists in 44 duels, waarna hij in de zomer van 2018 (na een zeventiende plaats met Lille) werd verhuurd aan Aston Villa. Nadat hij de club uit Birmingham aan promotie naar de Premier League had geholpen wil hij daar dolgraag blijven en dat lukte, want Villa betaalde 9 miljoen euro voor hem. Zo had Lille toch nog winst gemaakt op de nog altijd pas 24-jarige aanvaller. 

Ricardo Kishna

Ricardo Kishna speelde negen jaar in de jeugd van ADO Den Haag, maar stapte in 2010 over naar Ajax. Net als El Ghazi begon hij voortvarend, maar na zeven goals in 47 duels was hij alweer vertrokken. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola forceerde een vertrek en Lazio nam hem in juli 2015 voor 3 miljoen euro over. Mede dankzij zijn slechte knieën werd ook zijn periode in Rome geen succes (twee goals in 21 duels), waarna Lille hem in januari 2017 op huurbasis overnam. In een halfjaar kwam Kishna nog tot dertien duels voor Lille, maar nooit speelde hij een hele wedstrijd voor de club.   

Ricardo Kishna namens Lille in actie tegen Paris Saint-Germain op 7 februari 2017.
Volledig scherm
Ricardo Kishna namens Lille in actie tegen Paris Saint-Germain op 7 februari 2017. © AFP