Archieffoto van de in 1999 overleden trainer Bert Jacobs.
Volledig scherm
Archieffoto van de in 1999 overleden trainer Bert Jacobs. © Pro Shots / Jeroen van Bergen

Documentaire over Bert Jacobs, oud-trainer van Vitesse

ARNHEM - Hij vond de term hotseknotsbegonia uit, behaalde mooie sportieve successen en zijn trainersloopbaan was doorspekt van humor. In een tv-documentaire wordt deze donderdagavond speciaal aandacht besteed aan het bewogen leven van de voormalige Vitesse-trainer Bert Jacobs.

De film gaat donderdag om 21.00 uur in première op FOX Sports. Jan Jongbloed, Raimond van der Gouw, Edward Sturing, René Eijer, Frans Thijssen en familie en vrienden kijken terug op het leven van Jacobs, die in 1999 op 58-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Europa Cup
Jacobs werd in het najaar van 1987 trainer van Vitesse. Hij loodste de Arnhemse club van de bodem van de eerste divisie naar de Europa Cup. In 1989 werd Vitesse kampioen in de eerste divisie. Een jaar later, na een vierde plek in de eredivisie, toog de Arnhemse club voor het eerst Europa in. Tussendoor bereikte de club ook nog de bekerfinale, waarin PSV te sterk was.

Legendarisch
Jacobs zette in Arnhem, samen met Jan Jongbloed, een legendarisch elftal neer. Dat bestond uit doelman Raimond van der Gouw, de verdedigers Edward Sturing, Theo Bos, Frans Thijssen en Arjan Vermeulen, de middenvelders Martin Laamers, John van den Brom en René Eijer en de aanvallers Rick Hilgers, Bart Latuheru en Hans van Arum. Daarbij was Jurrie Koolhof meestal supersub. „Jacobs maakte dat team”, zegt Edward Sturing. „Zijn voetbalkennis was enorm. We hebben zoveel mooie en leuke dingen meegemaakt.”