Volledig scherm
© UEFA, Conmebol, Qatar2022

Europa ziet niets in uitbreiding WK 2022

De vereniging van Europese voetbalcompetities ziet niets in uitbreiding van het deelnemersveld van het WK 2022 in Qatar. De Zuid-Amerikaanse bond Conmebol had vorige week voorgesteld om al over vier jaar het WK uit te breiden van 32 naar 48 landen.

,,We zijn al heel flexibel geweest door ervoor te zorgen dat het WK 2022 in de winter gespeeld kan worden. We zijn niet bereid om onze kalender verder aan te passen voor uitbreiding van het WK 2022'', zei voorzitter Lars-Christer Olsson van de verenigde Europese liga's, waaronder Nederland. Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, is zelfs bestuurslid van het overlegorgaan.

Vanwege de extreme hitte in de zomer in Qatar is het mondiale toernooi verschoven naar de maanden november en december, waardoor ingrijpende aanpassingen nodig zijn in de competities in Europa. 

Quote

We accepteren geen langere duur van het WK.

Lars-Christer Olsson

Uitbreiding van het deelnemersveld zou zorgen voor een langer toernooi, met 80 in plaats van 64 wedstrijden. In het strakke speelschema van 28 dagen zit echter nauwelijks rek. ,,We accepteren geen langere duur van het WK'', zei Olsson. ,,De spelers hebben tijd nodig om te herstellen. Het kan niet zo zijn dat financiële aspecten bepalen hoe het voetbal wordt georganiseerd.''

De wereldvoetbalbond FIFA besloot vorig jaar al het deelnemersveld voor het WK 2026 te vergroten naar 48 landen. Voor de organisatie van dit 'WK XL' zijn twee kandidaten: Marokko en een gezamenlijk 'bid' van Canada, de Verenigde Staten en Mexico.