Volledig scherm
© EPA

FIFA: Videoscheids is de toekomst van het moderne voetbal

Wereldvoetbalbond FIFA is lovend over het gebruik van de videoscheidsrechter bij de Confederations Cup. In Rusland wordt de video assistant referee (VAR) getest. In vier wedstrijden is vijfmaal gebruik gemaakt van de virtuele assistentie. ,,Ik ben hartstikke blij met de VAR tot dusver. Dit is de toekomst van het moderne voetbal", stelt president Gianni Infantino op de website van de FIFA.

Alle vijf de keren ging het om het al dan niet toekennen van een doelpunt. ,,We hebben toen gezien dat de video-assistent heeft geholpen bij het maken van de juiste beslissingen", jubelt Infantino. ,,Hier hebben de supporters zoveel jaren op gewacht. Dit is een historisch toernooi, want deze test helpt ons ook om de processen te verbeteren en de communicatie aan te scherpen."

De Duitse bondscoach Joachim Löw zou dat ook graag zien zodat de beslissingen met videobeelden sneller genomen kunnen worden. ,,We moeten even afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Het is voor iedereen onwennig wanneer het spel voor een of twee minuten wordt stilgelegd", zei Löw bij de ZDF na de gewonnen wedstrijd van 'die Mannschaft' tegen Australië (3-2). Bij de tweede Australische treffer werd de videoreferee geraadpleegd vanwege een vermeende handsbal van doelpuntenmaker Tomi Juric.

,,Het is het proberen waard om dan de videobeelden te raadplegen", vindt Löw. ,,Tot op heden heeft het systeem zich bewezen."

De videotechniek wordt alleen toegepast bij beslissende spelsituaties. Het gaat dan om doelpunten, strafschoppen en bij het toekennen van rode kaarten.

De VAR werd eerder getest op het WK onder twintig jaar in Zuid Korea en in de finale van het WK voor clubteams in december.

Volledig scherm
© EPA

Live Voetbal

home logo PSVPSV
52'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo