Volledig scherm
Cristiano Ronaldo en Frenkie de Jong © BSR Agency

Frenkie en Ronaldo, de dirigent versus de DJ

Het Ajax van Frenkie de Jong tegen het Juventus van Cristiano Ronaldo; het was gisteravond een heerlijk gevecht van verdeel en heers, tussen de ster van vandaag en die van morgen.

Ajax - Juventus is veertig minuten oud, als Cristiano Ronaldo het uitbrult van frustratie. Wéér speelde Frenkie de Jong zich vrij in de as van het veld, fluitend haast, alsof hij hupsend het schoolplein oversteekt.

Het blijft fascinerend, elke wedstrijd weer, maar helemaal op het podium van de Champions League. Het vertragen en versnellen van De Jong, het aanzetten en wegdraaien, het zoeken, nog eens zoeken en dan plots de ruimte vinden, voortdurend spelend met het ritme van de wedstrijd, als de dirigent van een orkest.

Maar het verschil deze keer: vijf minuten later is het opeens 0-1. Opnieuw maakt Ronaldo zich boos, nu door machtig en krachtig door het hart van het veld te sprinten. Helemaal vrij kopt de Portugees raak, vallend. Voor het eerst in de wedstrijd maakt Frenkie de Jong een verkeerde inschatting, door een fractie te vroeg in te stappen, en prompt profiteert ‘Juve’ via zijn vedette.

Bekijk hieronder de samenvatting:

Het zijn momenten die het heerlijke contrast duiden tussen de wereldster van 34 en de jongen van 21 die staat te trappelen om de wereld te veroveren. Ronaldo speelt op zijn manier óók met het ritme van de wedstrijd, door als het ware te voelen wanneer het moment daar is voor een oorverdovende beat. Als De Jong de dirigent is die het spel laat dansen, dan is Ronaldo de DJ, zoekend naar de climax van de avond.

Vervelen doet het onderlinge duel geen seconde. Na rust al helemaal niet, in de fase dat het spel tussen beide blikvangers alleen maar contrastrijker wordt. Nog nadrukkelijker zondert Ronaldo zich af van het spel, loerend op nog één machtige bevlieging. Steeds stuwt De Jong Ajax naar voren na de 1-1 van David Neres.

De Johan Cruijff Arena juicht wanneer Ronaldo tegen de vlakte wordt gewerkt door Matthijs de Ligt, dan weer houdt het volk de adem in als het veld open dreigt te liggen. Verwachtingsvol leven de fans op als De Jong het spel weer versnelt met een balletje buitenkant voet, of als hij het halve veld oversteekt, zoekend naar de volgende opening.

Het is Juventus dat iets meer grip krijgt in het laatste kwart van de wedstrijd, bovenal door kracht te koppelen aan zakelijkheid en routine, precies zoals dat te verwachten viel. Ronaldo komt een fractie tekort op een voorzet van João Cancelo, De Jong gooit er nog een achteloos passje uit op precies de goede snelheid.

Maar om iets voor elven klapt het publiek dankbaar voor een meeslepend gevecht, in de wetenschap dat de beslissing pas volgende week valt. Die tussen Ajax en Juventus, tussen jong en oud, tussen Frenkie en Ronaldo.

Volledig scherm
© BSR Agency