Volledig scherm
Gerda Tangerink trekt de tap open in de kantine van EKCA. foto Gerard Burgers

Gerda Tangerink is in alles een familiemens

Al sinds 1976 is Gerda Tangerink lid van korfbalclub EKCA. Een eeuwigheid geleden was in dat jaar ook Sesamstraat voor het eerst op televisie in Nederland.

En zoals in 2016 een kinderleven zonder het programma niet meer is voor te stellen, geldt dat net zo voor een EKCA zonder Tangerink (60). door Bram van Zundert

Arnhem

U bent in een week heel wat uren in sporthal Elderveld, hè?

Tangerink, lachend: "Zeg maar jij, hoor. En dat klopt ja, het lijkt soms wel een extra fulltime baan. Ik ben teambegeleider bij het eerste team, bestuurslid, zit in de kampcommissie, draai bardiensten, alles wat nodig is. Ik ben nu ook bezig trouwens, thuis. Het rijschema maken voor de zaalperiode van het eerste team. Via de ANWB alle kortste routes uitvogelen. Hartstikke leuk, joh."

Is er bij EKCA veel veranderd in die veertig jaar?

"Vroeger noemden we de ouderen bij de club allemaal 'oom' en 'tante', was het echt een familie. Dat is er nu wel vanaf; het is veel meer 'je' en 'jij'. Maar dat vind ik wel positief, hoor. Ik vind het fijn als kinderen bij me komen met hun vragen of problemen."

Zijn de mensen nog net zo betrokken als toen?

"Toen ik bij EKCA begon, kwam ik daar om zelf te spelen. Dan was je helemaal niet bezig met dat er bijvoorbeeld mensen nodig waren achter de bar. Die stonden er gewoon. Dat is tegenwoordig nog steeds zo, al is het wel steeds moeilijker om vrijwilligers te krijgen om de diensten te vullen. Vroeger was er naast de club niet zo veel anders te doen, toen ging je misschien af en toe een dagje uit. Tegenwoordig hebben mensen nog veel meer andere activiteiten. En iedereen heeft een auto, zodat kinderen veel meer uitstapjes maken dan alleen naar de club komen. Maar dat maakt het voor mij niet minder leuk, hoor. Mijn zoon speelt in het eerste team en mijn man helpt op de club eveneens waar hij kan."

EKCA is voor jou thuis echt een familiegebeuren?

"Zeker. Mijn zoon Erik vroeg zijn Renate (ook EKCA-speelster, BvZ) op het veld ten huwelijk. En weet je wat mooi is? Inmiddels hebben ze een kindje en die is ook al lid."