Volledig scherm
Guram Kashia gooit zijn shirt in Rome in het publiek van Vitesse. © ANP Pro Shots

Hoe wordt Vitesse weer sexy?

VITESSE IN SPANJEOLIVA - Vitesse overlegt niet alleen matige cijfers na de eerste seizoenshelft, vooral de attractiewaarde van de Arnhemse eredivisionist laat veel te wensen over. Het trainingskamp van de Gelderse club in de Spaanse badplaats Oliva moet voor de grote omwenteling zorgen. Vitesse moet weer sexy worden.

Maar hoe gaat dat dan gebeuren?

,,Het gaat allemaal om energie”, stelt aanvoerder Guram Kashia. ,,En die is weer terug. Voor ons was de winterbreak zalig. We beginnen nu met twee wedstrijden in de week (Sparta en Heerenveen, red.), maar dan volgt gewoon het ritme van één duel per week. Daarin gaan wij onszelf terug vinden. We hebben nog 21 wedstrijden te gaan, en dan tel ik de play-offs alvast mee. Want die gaan wij halen.”

Kashia ziet de fitheid in de groep nu al. ,,Komt ook door de zon”, zegt hij. ,,Ik voel een zindering in het team. De trainer is nu niet de hele tijd alles aan het corrigeren. Dat is een goed teken. Dat betekent dat de uitvoering alweer beter is.”

De Europa League heeft er bij de spelersgroep enorm ingehakt, vertelt Kashia. ,,De standaard is voor ons het niveau van Lazio thuis. Of Ajax uit. De laatste maand was de energie er niet. Ik heb het zelf gevoeld. Ik kon niet meer honderd procent herstellen. Dan haal je gewoon je niveau niet meer.”

Volledig scherm
Bryan Linssen juichend zijn goal tegen NAC. © ANP Pro Shots

In 2018 volgt de ommekeer. ,,Louis van Gaal zei: ‘Voetballers moeten geil zijn. Dat maakt een team pas goed.’ Wij zijn geil. In de goede zin van het woord. Wij gaan straks echt vooruit.”

Dat is ook de overtuiging van Bryan Linssen. ,,We moeten weer lekker gaan voetballen”, stelt hij. ,,Ontspannen, zoals vaak ook op de training. Dan komen onze kwaliteiten vanzelf bovendrijven.”

Er is wel een complicerende factor voor het sexy Vitesse: de tegenstanders. ,,Tegen ons zakken veel teams ver in”, legt Linssen uit. ,,Wij moeten een manier vinden om daar doorheen te komen. De amusementswaarde ligt niet alleen bij ons. Willen onze tegenstanders er ook iets van maken? Of komen ze alleen om de boel dicht te timmeren? Dat is ook een factor. Tegen Lazio was het genieten, omdat zij óók wilden.”

Volledig scherm
Mason Mount na zijn goal tegen FC Twente. © ANP Pro Shots

Linssen gaat uit van eerherstel. ,,Wij hebben een manier gevonden om tegenstanders die zich ingraven, te verslaan. Maar wat die is, vertel ik niet. Dat is voor ons, hè.”

Mason Mount weet wel een wijze. ,,We kunnen een naaktreportage doen”, zegt hij na een spontane lach. ,,Nee, serieus: de eerste seizoenshelft is teleurstellend verlopen. Niemand was gewend aan een programma met competitie én Europees voetbal. Dat heeft zijn weerslag op ons spel gehad. We waren vermoeid. Ik had in de zomer het EK Onder 19 en sloot meteen aan bij Vitesse. Die winterbreak was leuk én noodzakelijk. Nu kijken we vooruit. Met de wil tot revanche.”

Dat móet mooi voetbal opleveren, zegt Mount. ,,Iedereen voelt zich al beter. Dat is het startpunt. Alle focus ligt nu op de competitie. Een naaktreportage moeten we maar als laatste redmiddel zien.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
2-2
Willem IIWIL
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
2-0
ADO Den HaagADO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
4-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-0
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
3-1
De GraafschapGRA
away logo