Volledig scherm
Frenkie de Jong in actie tegen zijn oude club Willem II. Links Fran Sol, rechts Donis Avdijaj. © Pro Shots

Jackpot lonkt voor Willem II en RKC bij transfer De Jong naar PSG

De op handen zijnde transfer van Frenkie de Jong naar Paris Saint-Germain kan Willem II en RKC Waalwijk grof geld opleveren. Volgens De Telegraaf incasseert Ajax een recordbedrag van 75 miljoen euro voor de 21-jarige middenvelder. Een rekensom leert dat Willem II 8,31 miljoen van dat bedrag ontvangt, terwijl RKC Waalwijk 5,38 miljoen mag bijschrijven.

Bij de verhuizing van De Jong in 2015 naar Ajax sprak Willem II een doorverkooppercentage van 15 procent af. Omdat de vijfvoudig international vijf jaar deel uitmaakte van de gemeenschappelijke jeugdopleiding met RKC sprak de Tilburgse club een verdeelsleutel met de streekgenoot uit Waalwijk af. Willem II krijgt 60%, RKC 40%.

Als de De Jong inderdaad voor 75 miljoen euro de overstap maakt naar de Franse hoofdstad, gaat daar eerst de verplichte solidariteitsbijdrage van 5% af. Dat betekent dat van de transfersom nog 71,25 miljoen overblijft: ruim 60,56 miljoen voor Ajax en iets meer dan 10,6 miljoen voor Willem II en RKC. Van dat bedrag krijgt de Tilburgse club 60% volgens de verdeelsleutel, wat neerkomt op 6,41 miljoen euro. RKC kan dan op 4,28 miljoen rekenen.

Solidariteitsbijdrage en opleidingsvergoeding

Dan is er nog de verplichte solidariteitsbijdrage van 5 procent, die voor een belangrijk deel in het laatje van de twee Midden-Brabantse clubs verdwijnt.

In het geval van een transfersom van 75 miljoen euro krijgen clubs voor de opleiding van een speler 125.000 euro per seizoen tot en met zijn vijftiende levensjaar. Daarna bedraagt de opleidingsvergoeding 250.000 euro per seizoen tot een speler de leeftijd van 23 jaar bereikt. Ajax zou dus 750.000 euro van de solidariteitsbijdrage aan de inkomsten kunnen toevoegen. Willem II toucheert 250.000 euro voor het ene seizoen dat de club De Jong zelfstandig opleidde.

Omdat de opleidingsvergoeding pas geldt vanaf de leeftijd van 12 jaar, grijpt Arkel naast een opleidingsvergoeding. De Jong stapte op die leeftijd over naar de jeugdopleiding van Willem II en RKC.

Resterend bedrag

Voor het resterende bedrag van 2,75 miljoen euro is de verdeelsleutel van kracht die de clubs afspraken toen ze gingen samenwerken. Willem II heeft recht op tweederde, RKC op eenderde. Een transfer van De Jong voor 75 miljoen van Ajax naar Paris Saint-Germain zou Willem II in totaal 8,31 miljoen euro opleveren en RKC ruim 5,3 miljoen miljoen euro.

Beluister ook de AD Voetbal podcast waarbij het gaat over de Champions League kansen van Ajax dit seizoen:

Volledig scherm
Frenkie de Jong in het verleden als Willem II’er. © Toin Damen/Pro Shots
  1. Nederlandse tophockeyster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Nederland­se tophockey­ster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Tophockeyster en international Renée van Laarhoven is maandag in ernstige verlegenheid gebracht nadat ze een gigantische blunder op Instagram maakte. De 22-jarige Utrechtse maakte in een openbaar bericht een Argentijnse fan uit voor ‘dikke trol’, in de veronderstelling dat ze het als privébericht naar haar vriend verstuurde. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond reageert verontwaardigd en neemt afstand van het bericht. ,,Nederland houdt van de Argentijnse fans.’’

Live Voetbal

home logo Atlético MadridATM
21:00
LiverpoolLIV
away logo
home logo Borussia DortmundBVB
21:00
Paris Saint-GermainPSG
away logo