Volledig scherm

John van den Brom huilt om zijn zieke voetbalmaatje Theo Bos

De sportgeschiedenis barst van de bijzondere, spectaculaire en legendarische momenten. Dit jaar belichten we elke dag een historisch sportfragment van dezelfde datum. Op 22 januari brengt de tijdmachine ons naar 2012: De tranen van John van den Brom.

Je mag Theo Bos rustig in een rijtje zetten met Francesco Totti, Ryan Giggs en Paolo Maldini. Voetballers die vanuit de jeugdopleiding doorstroomden naar het eerste elftal van een profclub en daar de rest van hun carrière bleven spelen. Nooit kwamen Totti, Giggs, Maldini en Bos uit voor een andere club dan respectievelijk AS Roma, Manchester United, AC Milan en Vitesse. Dat Bos geboren werd in Nijmegen, de stad van Vitesse’s aartsvijand NEC, is een onbeduidend smetje waarover we niet zullen uitweiden. De centrumverdediger was tot in zijn poriën geel en zwart.

Ook John van den Brom speelde lang voor Vitesse, maar niet lang genoeg om net als Bos een clubicoon genoemd te mogen worden. Van den Brom kwam bijvoorbeeld twee jaar uit voor Ajax, de club waarmee hij in 1995 als tribuneklant de Champions League won. Ook voetbalde hij een seizoen in Turkije en sloot hij zijn loopbaan af bij De Graafschap. Alle omliggende jaren van zijn loopbaan speelde Van den Brom voor Vitesse, en de meeste jaren daarvan samen met Theo Bos. De twee waren goede vrienden.

In januari 2012 werd Bos ziek. Alvleesklierkanker, dodelijkere ziektes zijn er nauwelijks te vinden. Tijdens de eerstvolgende wedstrijd betuigde het Vitesse-publiek steun aan hun clubheld. In minuut 4, het vaste rugnummer van Bos, klonk er luid applaus terwijl een foto van de oud-verdediger op het grote scherm werd getoond. Op de bank zat vriend John van den Brom, coach van de Arnhemmers in die dagen. Hij kon zijn tranen niet bedwingen. Waarom zou hij ook. Nauwelijks een jaar later droeg Van den Brom de kist van zijn overleden voetbalmaatje. Theo Bos werd 47 jaar oud.

Klik hier voor alle afleveringen van deze rubriek

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
VitesseVIT
away logo