Kaart of niet bij terugspeelbal op keeper? Dit zijn de regels

opmerkelijke eigen goalHet eigen doelpunt van Fankaty Dabo dat wereldwijd werd opgepikt, zorgde voor verwarring bij teamgenoot Jeroen Houwen. De keeper van Vitesse zei achteraf dat hij de bal liet gaan, omdat hij dacht dat hij anders rood zou krijgen.

Gebrek aan ervaring, zei trainer Henk Fraser daarover. Hij had die bal gewoon moeten pakken, of op z'n minst het doel uit moeten tikken. ,,Dan hadden we niets meer dan een vrije trap tegen gekregen op anderhalve meter van de doellijn’’, aldus de oefenmeester. ,,Zelfs zonder gele kaart, neem ik aan.’’

Hoe zit dat nou precies? Volgens de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is het glashelder. 'Een keeper mag de bal die door een medespeler wordt teruggespeeld niet met de hand aanraken, dus ook niet vastpakken. Doet hij dat wel, dan krijgt de aanvallende partij een indirecte vrije trap. Daar krijgt de doelman nooit een kaart voor.'

Geen uitzonderingen

Hier zijn geen uitzonderingen op, laat de bond per e-mail weten. Maar, er is alleen sprake van een terugspeelbal als de speler de intentie heeft om de bal terug te spelen op de keeper. Een schot van de tegenpartij dat door een verdediger wordt aangeraakt, is dus geen terugspeelbal. Het is aan de scheidsrechter om te bepalen of het opzet was of niet. 

Maar ook Fraser zat er een beetje naast. De vrije trap die zou volgen was niet op anderhalve meter van de goal gelegd, maar verder van het doel, zo stelt de KNVB. '
In het geval van Jeroen Houwen: als hij de bal met de hand had overgetikt, had FC Groningen een indirecte vrije trap gekregen op de vijfmeterlijn. Hij had daar geen gele of rode kaart voor gekregen.'

Volledig scherm
Jeroen Houwen ziet de bal in zijn doel verdwijnen. © ANP Pro Shots
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.