Volledig scherm
© afp

Kamminga naar finale 200m schoolslag, Derwael pakt opnieuw goud op brug

EK GlasgowEuropese kampioenschappen in Glasgow en BerlijnOnder meer baanwielrennen, zwemmen en turnenBekijk hier  het programma van de Nederlanders

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Baanwielrennen

Wojciech Pszczolarski heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen goud gewonnen op de individuele puntenkoers over 40 kilometer. De Pool bleef de Belg Kenny De Ketele voor: 102 om 83 punten.

Het brons ging naar de Oostenrijker Stefan Matzner met 71 punten. De Nederlander Yoeri Havik kwam niet verder dan de veertiende plaats (3 punten).

Baanwielrennen

Domenic Weinstein heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen goud behaald op de 4 kilometer achtervolging. De Duitser versloeg in de finale de Portugees Ivo Oliveira: 4.13,363 om 4.15,304.

Het brons ging naar de Zwitser Claudio Imhof, die rapper was dan de Rus Aleksander Evtoesjenko.

Zwemmen

De Nederlandse mannenploeg is bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow als zevende geëindigd op de 4x200 meter vrije slag estafette. Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski kwamen tot een tijd van 7.13,46. Twee jaar terug pakte Nederland bij de EK in Londen nog goud.

Groot-Brittannië was nu het rapst, in 7.05,32. Rusland eindigde als tweede (7.06,66) en Italië werd derde: 7.07,58.

Zwemmen

Femke Heemskerk zwemt morgen de finale van de 200 meter vrije slag op de EK van Glasgow. De Nederlandse recordhoudster plaatste zich met de snelste tijd voor de eindstrijd: 1.57,64.

Lees meer.

Volledig scherm
© epa

Zwemmen

Arno Kamminga heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag op de EK in Glasgow. Hij finishte in zijn halve eindstrijd als derde in 2.10,00. Dat bleek uiteindelijk de zevende tijd.

Kamminga staat voor zijn tweede finale op de Europese titelstrijd. Hij werd zevende op de 100 meter schoolslag. De Rus Anton Tsjoepkov was de snelste in de halve finales (2.07,95).

Volledig scherm
© anp

Turnen

Céline van Gerner is er bij de Europese kampioenschappen turnen in Glasgow net niet in geslaagd een medaille te veroveren op vloer. Van Gerner, die sinds de Spelen van Rio 2016 geen groot toernooi meer had geturnd, kwam tot een score van 13,300 en werd daarmee vierde.

Het goud was voor de Française Melanie De Jesus: 13,766. De Roemeense Denisa Golgota kreeg het zilver: 13,600. Eerder had ze al brons gepakt op sprong. Het brons ging naar de Belgische Axelle Klinckaert (13,400).

De 23-jarige Van Gerner had zaterdag met het team brons veroverd in de landenfinale. Dat was een verrassing, net als haar vierde plaats op vloer. Van Gerner had ternauwernood de finale gehaald met de achtste score in de kwalificaties.

Volledig scherm
© reuters

Zwemmen

De internationale zwembond heeft het wereldrecord van Adam Peaty gecorrigeerd. De Brit leek zaterdag de Europese titel op de 100 meter schoolslag te verbeteren in een beste tijd van 57,00. Dat bleek een foutje in de tijdmeting. In werkelijkheid tikte Peaty aan na 57,10. Hij was nog altijd sneller dan zijn oude toptijd van 57,13, gezwommen op de Spelen van Rio.

Arno Kamminga bleef de nummer zeven van de 100 meter schoolslag op de EK. De Zuid-Hollander kwam tot een tijd van 59,59 seconden.

Turnen

Sanne Wevers heeft voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel veroverd op de balk. De regerend olympisch kampioene op dat toestel kwam in Glasgow tot een score van 13,900.

Lees meer.

Wielrennen

Wielrenster Marta Bastianelli heeft de Europese titel op de weg veroverd. De Italiaanse verraste de Nederlandse ploeg in de massasprint.

Marianne Vos finishte hoofdschuddend als tweede, vlak voor de Duitse Lisa Brennauer.

Turnen

De Belgische turnster Nina Derwael heeft bij de Europese kampioenschappen turnen in Glasgow met succes haar titel op brug verdedigd. Derwaels oefening leverde haar een score van 14,733 op. Dat bleek voldoende voor een nieuwe Europese titel. Vorig jaar was ze aan de brug met ongelijke leggers ook al derde bij de WK in Montreal.

Het zilver was voor de Zweedse Jonna Adlerteg met een score van 14,533. De Russin Angelina Melnikova, die even ervoor zilver had gepakt op sprong, greep nu het brons: 14,366.

Nederlandse turnsters ontbraken in de brugfinale.

Volledig scherm
© reuters

Turnen

Tisha Volleman is bij de Europese kampioenschappen turnen in Glasgow als zevende geëindigd in de sprongfinale. Volleman kwam na scores van 13,933 en 13,666 tot een spronggemiddelde van 13,799.

Het goud was voor de Hongaarse Boglarka Devai met een gemiddelde van 14,349. De achttienjarige turnster was vorig jaar al derde geworden in de sprongfinale bij de EK in Cluj. Zilver ging naar de Russische Angelina Melnikova in 14,233. De Roemeense Denisa Golgota pakte het brons: 14,166.

Volleman, vorig jaar vijfde, maakte deel uit van de ploeg die zaterdag het brons veroverde in de teamfinale. ,,Ik wilde zo graag ooit een medaille winnen op een EK, die is binnen'', zei ze na haar individuele optreden dat haar niet het gewenste resultaat bracht. ,,Ik ben heel blij met mijn tweede sprong, maar de eerste had beter gekund.'' Die was drietiende punt lager dan in de kwalificaties.

Ze weet het deels aan de omstandigheden. Nog even inspringen is er bij de toestelfinale niet bij. ,,Maar ik kwam ook niet goed uit, waardoor ik niet meteen stond bij de landing. Het was niet energiek genoeg.'' De achttienjarige Eindhovense weet wat haar te doen staan: ,,Hard werken, sterker worden zonder technische details te vergeten.''

Volledig scherm
© anp

Holland Acht pakt zilver

De Holland Acht heeft de Europese kampioenschappen roeien in Glasgow afgesloten met een zilveren medaille. De Nederlandse roeiers troefden Roemenië af in de strijd om de tweede plaats achter het oppermachtige Duitsland, dat zoals verwacht de Europese titel binnenhaalde.

De Nederlandse roeiploeg pakte bij elkaar zeven medailles op het Schotse water, waarmee het samen met Roemenië het meest succesvolle land was. Marieke Keijser en Ilse Paulis veroverden de Europese titel in de lichte dubbeltwee. Daarnaast was er drie keer zilver en drie keer brons voor Oranje.

De Holland Acht, met aan boord Vincent van der Want, Boudewijn Röell, Maarten Hurkmans, Simon van Dorp, Mechiel Versluis, Ruben Knab, Lex van den Herik, Freek Robbers en stuurman Diederik van Engelenburg, lag halverwege de race aan kop. Duitsland gaf in het tweede deel van de finale echter gas en ging de Nederlandse boot voorbij. De wereldkampioen en topfavoriet voor het Europese goud roeide daarna soeverein naar de titel.

De Holland Acht wist in de laatste meters Roemenië weer voorbij te varen en pakte het zilver. Het vlaggenschip van Oranje had vorig jaar bij de WK in Florida net naast de medailles gegrepen (vierde). Volgende maand wordt in de Bulgaarse stad Plovdiv weer gestreden om de mondiale titels.

Baanwielrennen

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het sprinttoernooi bij de EK baanwielrennen in Glasgow. Hoogland klopte in de kwartfinales de Pool Rafal Sarnecki. Hij reed een tijd van 9,907 seconden. Lavreysen was sneller dan Mateusz Lipa, eveneens afkomstig uit Polen. De Nederlander liet een tijd van 10,102 noteren. Hoogland was vorig jaar tweede op de sprint bij de EK in Berlijn.

Lavreysen neemt het morgen in de kwartfinale op tegen Denis Dmitrijev. Vorig jaar op de WK in Hongkong verloor hij van die Rus in de finale. De Brit Philip Hindes is de volgende tegenstander van Hoogland.

Volledig scherm
© anp

Baanwielrennen

Amy Pieters heeft net naast een medaille gegrepen op de EK baanwielrennen in Glasgow. De Nederlandse, dit jaar nog tweede in de Ronde van Vlaanderen op de weg, eindigde als vierde op de afvalkoers. Laura Kenny won de Europese titel. De Britse klopte de Duitse Anna Knauer in de beslissende sprint. Evgenia Augustinas werd derde. De Russische bleef Pieters net voor.

Roeien

De Nederlandse roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben de Europese titel veroverd in de lichte dubbeltwee. De 21-jarige Keijser en de vier jaar oudere Paulis namen halverwege de race over de roeibaan in Glasgow de leiding. Ze hielden hun voorsprong vast tot aan de finish.

Paulis pakte twee jaar geleden olympisch goud met Maaike Head in de boot. Het leverde de twee roeisters eind 2016 de titel Sportploeg van het Jaar op. Head stopte daarna met roeien omdat ze zich volledig wilde richten op haar opleiding chirurgie. Paulis kreeg daarna toptalent Keijser naast zich in de boot. De jonge Rotterdamse maakte eerder indruk in de lichte skiff, waarin ze onder meer de wereldtitel bij de beloften pakte.

Tijdens haar eerste WK bij de senioren veroverde Keijser vorig jaar direct zilver. Veel tijd om samen te trainen had het nieuwe duo niet, want ook Paulis was tot voor kort druk met coschappen lopen. ,,Het was in mijn eentje een lange winter, al had Ilse het waarschijnlijk nog zwaarder dan ik'', zei Keijser bij de NOS. ,,Maar we hebben een doel, dat hield ik mezelf steeds voor ogen.'' Ze wil met Paulis over twee jaar in Tokio olympisch kampioen worden. ,,Ik ben heel trots dat we dit al voor elkaar hebben gekregen'', aldus Paulis. ,,Om met een nieuwe dubbel meteen Europees kampioen te worden, is heel bijzonder. We gaan nu vol voor het WK, dat wordt weer een nieuwe uitdaging.''

Keijser en Paulis hadden zich als eerste gekwalificeerd voor de EK-finale, waarin ze onder anderen de Roemeense wereldkampioenen troffen. Aanvankelijk namen Polen de leiding, maar het Nederlandse duo schoof halverwege de race voorbij. De Poolse boot eindigde op ruim een seconde als tweede, het brons ging op 3 seconden naar Zwitserland. Roemenië greep net naast de medailles (vierde). De Nederlandse roeiploeg pakte zeven medailles in Glasgow. Naast het goud van Keijser en Paulis was dat drie keer zilver en drie keer brons.

Volledig scherm
© anp

Zwemmen 4x 200 mannen

De Nederlandse mannenestafetteploeg heeft de finale bereikt op de 4x200 meter vrije slag. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski kwamen tot 7.14,86, de vijfde tijd. De zwemmers uit Rusland waren het snelst: 7.09,00.

Arno Kamminga mag 's avonds terugkomen voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. Kamminga kwam in zijn serie tot 2.10,82, de zevende tijd. Kamminga zwom zaterdag nog de finale op de 100 meter school. Daarin eindigde hij als zevende.

De snelste in de series op de 200 meter school was de Rus Anton Tsjoepkov: 2.07,70.

Volledig scherm
© anp

Zwemmen

Femke Heemskerk heeft in de series van de 200 meter vrije slag de beste tijd gerealiseerd. De Nederlandse recordhoudster tikte aan na 1 minuut en 58,14 seconden. Alleen de Française Charlotte Bonnet bleef in haar buurt: 1.58,30.

De 1.59,19 van Robin Neumann was de zestiende tijd in de series, waarmee ook zij zondagavond mag terugkomen voor de halve finales. Heemskerk pakte de afgelopen EK's brons (2014) en zilver (2016).

Arjan Knipping zwom op de 200 meter wisselslag bijna een seconde van zijn persoonlijk record af. Zijn 2.00,84 was de dertiende tijd, goed voor een plaats in de halve finales.

Vos klaar voor wegrace

,,Ik voel me goed en dat moet je ook zijn als je op dit zware parcours voor resultaat wil gaan'', aldus Marianne Vos. De Brabantse voelt zich klaar voor de wedstrijd.

Wielrennen

Om 13.30 Nederlandse tijd start de wegwedstrijd bij de vrouwen. Nederland komt bijzonder sterk voor de dag. De deelneemsters zijn Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Janneke Ensing, Sabrina Stultiens, Marianne Vos en Lorena Wiebes.

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van de Europese kampioenschappen in Glasgow! Na een succesvolle dag voor Nederland gisteren, met onder meer de bronzen medaille van de turnsters, staat vandaag onder meer de wegwedstrijd bij de vrouwen op het programma. Hier hoeft u niks van het belangrijkste nieuws te missen!

laad oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.