Koen Bouwman na de derde etappe in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.
Volledig scherm
Koen Bouwman na de derde etappe in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. © photo: Cor Vos

Koen Bouwman vast in Dubai: ‘In quarantaine zou dramatisch zijn’

DUBAI - Wielrenner Koen Bouwman (25) uit Ulft zit met  de handen in het haar in het luxueuze Crowne Plaza in Dubai.

Het leek donderdag allemaal nog zo mooi. De temperatuur in de Verenigde Arabische Emiraten was met 25 graden aangenaam en de Achterhoekse wielrenner Koen Bouwman van de Jumbo Visma-ploeg had net de vijfde etappe van de zevendaagse koers goed afgerond. Als derde Nederlander, na Wilco Kelderman en Wout Poels, kwam de Ulftenaar boven op de berg Jebel Hafeet. 

Terug in het hotel in Dubai kwam het slechte nieuws. ,,We kregen te horen dat twee leden van het UAE-team het coronavirus hebben opgelopen in de tweede etappe en toen al opgenomen zijn in een ziekenhuis in Dubai", zegt Bouwman vanuit het Crowne Plaza in Dubai. ,,Vervolgens is besloten dat de ronde direct werd stopgezet en wij kregen te horen dat we in het hotel moesten blijven.”

Renner opgenomen

De 133 renners, ploegleiders en andere begeleiders werden vrijdag in alle vroegte in het hotel op het virus getest. ,,Om half zes ’s ochtends al‘’, vertelt Bouwman. ,,Een uitslag hebben we nog niet.  We horen geruchten dat dit 36 uur kan duren. Wel zijn er vrijdagochtend in alle vroegte twee mensen van de ploeg FdJ (Groupama Francaise des Jeux, RW) met koorts naar het ziekenhuis overgebracht. Een van die twee is in ieder geval een renner.”

Bouwman hoopt dat hij snel richting Nederland kan. Twee weken in quarantaine, hij moet er niet aan denken. ,,Dat zou dramatisch zijn voor de wedstrijden in het voorjaar van alle renners. Maar laten we eerst maar hopen dat iedereen gezond is. Dat is het belangrijkste. Wij kunnen op dit moment niet meer doen dan afwachten.”

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.