1
EINDE
4
  • Marco Asensio 70'
  • Hakim Ziyech 7'
  • David Neres 18'
  • Dušan Tadic 62'
  • Lasse Schöne 72'

Magistraal Ajax geeft Real in eigen huis historisch pak slaag

Ajax heeft het gedaan en hoe!: stunten tegen Real Madrid in Bernabéu. Na een meeslepende en grootse 1-4 zege horen de Amsterdammers bij de beste acht clubs van Europa. Een ongekende prestatie van wereldformaat. Eén voor de eeuwigheid.

Door Daniël Dwarswaard

Meeslepend, extreem goed, zelfverzekerd. Ajax was in Madrid alles wat dit Europese seizoen zo bijzonder maakt voor de Amsterdamse club. Maar nu ging daar nog een tandje bovenop. Nee, drie tandjes. Alsof de kijker vijfentwintig jaar terug in de tijd werd geslingerd. Een tijd waarin Ajax de baas van Europa was en niet Real Madrid.

Volledig scherm
© REUTERS

Zag de bravoure waarmee Ajax voetbalde. De concentratie, de gedrevenheid om in één van de mooiste stadions van Europa een prestatie voor de eeuwigheid neer te zetten. Zag David Neres zijn tegenstander Dani Carvajal uitspelen op de achterlijn alsof hij op een pleintje in Sao Paulo speelde. Het was een symbolisch moment voor de manier waarop Ajax Real te lijf ging. Zonder angst, met vertrouwen.

Hakim Ziyech maakte al na zeven minuten de 0-1 even nadat Raphaël Varane voor Real op de lat had gekopt. De uitzinnige vierduizend meegereisde supporters van Ajax op ring vier en vijf gloeiden van emotie. Het was Dusan Tadic, uiteraard weer als centrumspits opgesteld, die Ziyech met een perfecte pass had gevonden.

Volledig scherm
© AP

Alsof die voorsprong nog niet verrassend genoeg was, maakte Neres binnen twintig minuten de tweede Amsterdamse goal. Met wéér een speciale vermelding voor Tadic die met een schitterende actie het doelpunt inleidde. Hij, Dusan Tadic (30), leeft voor deze avonden. Zijn eerste seizoen in de Champions League is werkelijk spectaculair. Waar Ajax ook speelde over de landsgrenzen, steeds was Tadic goud waard.

Volledig scherm
© EPA

Surrealistisch genoeg had Neres even later ook de 0-3 moeten maken. Het had toen al de definitieve doodsteek voor Real betekend. De Braziliaan stifte over, maar kreeg wel voor elkaar dat het Madrileense publiek zich even tegen de ploeg keerde. Na twee nederlagen op rij in eigen huis tegen rivaal FC Barcelona, hadden ze er wel genoeg van. Gareth Bale, toch al de kop van jut, kreeg een fluitconcert over zich heen toen hij na een halfuur het veld in kwam voor de geblesseerde Lucas Vázquez. Real moest daarna óók Vinicius Jr met een blessure naar de kant halen. Voor hem kwam Marco Asensio, drie weken geleden nog scorend in Amsterdam.

Natuurlijk bleef het ook na rust een meeslepend duel. Met Real dat, nu weer wel met de steun van het publiek, ging jagen op goals. Met daardoor ruimtes voor Ajax aan de andere kant waar Ziyech van had moeten profiteren. Maar wat speelde Ajax volwassen. Frenkie de Jong wist dat heel Spanje naar hem zou kijken, als toekomstig speler van die andere Spaanse grootmacht Barcelona. Maar ook hij bleef onverstoorbaar en speelde uitstekend.

Volledig scherm
© REUTERS

Ondertussen golfde het spel nog maar eens op een neer. Karim Benzema schoot net voorlangs, nadat Ajax verzuimde om de wedstrijd definitief te beslissen. Bernabéu was in de recente geschiedenis een bestemming waar Ajax altijd met de staart tussen de benen uit vertrok. Hoe anders was het nu. Wat een ongekende weelde toen Tadic geweldig de 0-3 binnen pegelde. Of was de bal eerder al over de lijn geweest? De videoscheidsrechter bekeek de beelden minuten lang, maar kon niet met zekerheid stellen dat de bal inderdaad in zijn geheel over de lijn was. Het maakte de ontlading nóg groter. Asensio maakte de 1-3, maar daarna was de onzekerheid weg na een granaat van een vrije trap van Lasse Schöne. De grootste stunt in de clubgeschiedenis was daar. Op een magische avond in Madrid.

Nacho maakte het drama voor Real compleet. In de blessuretijd kreeg de vervanger van de geschorste Ramos rood na een keiharde overtreding op Van de Beek.

Volledig scherm
Dusan Tadic is de gevierde man na zijn 0-3. © REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
12:15
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
14:30
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
14:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
AjaxAJA
away logo