Volledig scherm
Joël Veltman (links) in duel met de Ier Jonathan Walters. © Pro Shots

Matig Oranje in slotfase naast Ierland

Het Nederlands elftal heeft de serie oefeninterlands in de lange aanloop naar de WK-kwalificatie vrijdag afgetrapt met een moeizaam gelijkspel tegen Ierland. Invaller Luuk de Jong voorkwam dat bondscoach Danny Blind in Dublin weer een nederlaag moest incasseren: 1-1.

Het zwakke optreden van Oranje leerde Blind dat hij met zijn ploeg nog veel werk heeft te verzetten, voor in september de jacht op een WK-ticket wordt geopend.

Geen gevaar
De vleugelspitsen Memphis Depay en Quincy Promes werden geen moment gevaarlijk, waardoor spits Vincent Janssen zonder aanvoer bleef. Slechts twee keer kwam het traag opererende Oranje tijdens de eerste helft in het Ierse strafschopgebied, kansen leverde dat niet op. Ierland sloeg aan de andere kant wel toe uit een hoekschop, waarbij Virgil van Dijk werd afgetroefd door John O'Shea. De kopbal van de Ierse aanvoerder werd door doelman Jasper Cillessen gered, met wat hulp van de hand van Janssen, maar in de rebound kon Shane Long de bal intikken: 1-0.

Gelijkmaker
In de tweede helft werd het niet veel beter. Blind liet vleugelspits Steven Berghuis debuteren en bracht met Bas Dost en Luuk de Jong twee verse spitsen. Die laatste kopte in de 85e minuut, amper drie minuten nadat hij was ingevallen, een voorzet van Jetro Willems binnen (1-1). Daardoor ontsnapte Oranje aan een nederlaag.