Volledig scherm
Joachim Loew geeft invaller Marco Reus instructies. © EPA

‘Medelijden met bondscoach Löw na hoopgevend duel’

Duitse mediaDuitsland sloot een miserabel interlandjaar gisteravond in stijl af door in de slotfase een zeker lijkende overwinning tegen het Nederlands elftal te verspelen (2-2). Toch klinkt in de Duitse pers de hoop door dat de wedstrijd in Gelsenkirchen een kantelpunt is voor de ‘Mannschaft.’

,,Dit duel toont aan dat de verjonging bij de Duitse ploeg veel eerder plaats had moeten vinden”, schrijft Kicker, dat bondscoach Joachim Löw verwijt veel te lang te hebben vastgehouden aan de vertrouwde namen. ,,Waarom heeft hij hier tot oktober mee gewacht?”

,,Aanvaller Timo Werner, Serge Gnabry en Leroy Sané kunnen elke verdediging in de problemen brengen, terwijl op de vleugels Thilo Kehrer en Nico Schulz enorm veel tempo in hun spel hebben. Deze wedstrijd heeft na een bitter jaar zeker hoopgevende elementen.” Kicker ziet ook een parallel met Oranje. ,,Onze buurman heeft al eerder de bodem bereikt en is toen ook aan een opbouw begonnen.”

Dat Duitsland de overwinning niet over de streep wist te trekken, is volgens de krant niet eens zo verwonderlijk. ,,Het toont aan dat we op het nieuw ingeslagen pad nog wat tegenslagen te verwerken zullen krijgen. Het is ook makkelijk te verklaren door de onervarenheid in de ploeg, al was er met Thomas Müller en Marco Reus wel net de nodige ervaring in het veld gekomen.”

‘Arme Jogi! Weer gaat het fout!’

Volledig scherm
Leroy Sané wordt geknuffeld nadat hij Duitsland op 0-2 heeft gezet. © Getty Images

Bij Bild overheerst een gevoel van medelijden met de Duitse bondscoach, die eerder dit jaar met zijn ploeg op het WK al in de groepsfase sneuvelde. ,,Arme Jogi! Na zes nederlagen in 2018, een WK-blamage en de degradatie uit de Nations League gaat het ook in de laatste minuten van het interlandseizoen weer helemaal fout!”

De boulevardkrant zag dat Duitsland in Gelsenkirchen meer had verdiend en spreekt van ‘de beste eerste helft van Duitsland van het jaar.’ ,,Als we het hele jaar zo hadden gespeeld had het er allemaal heel anders uitgezien. Met name Leroy Sané, de wervelwind van Manchester City, was voor Nederland überhaupt niet te houden, met zijn fraaie dribbels.″

Bild spreekt dan ook van een ‘bitter einde’ na de late goals van Quincy Promes en Virgil van Dijk, waarmee Oranje zich op de valreep verzekerde van de finaleronde van de Nations League. ,,Toen Nederland in de slotfase druk begon te zetten, wankelde de Duitse defensie meteen. En dat doet ons toch terugdenken aan het WK.”

De hoop is dat het ‘nieuwe Duitsland’ ook weer door het publiek omarmd zal worden, want de Veltins Arena in Gelsenkirchen was bij lange na niet uitverkocht. ,,Het was af en toe oorverdovend stil. Met het jeugdige enthousiasme zal de ploeg van Joachim Löw waarschijnlijk snel weer volle stadions gaan trekken.”

‘Tactische meesterzet van Koeman’

Volledig scherm
Briefje Koeman Duitsland Nederland © -

Het Engelse The Sun ziet de comeback van Oranje vooral als de verdienste van bondscoach Ronald Koeman, die in de slotfase met succes Liverpool-verdediger Van Dijk in de spits zette. 

,,Een tactische meesterzet”, luidt het oordeel. ,,Zo pakte Nederland toch de groepswinst, terwijl het zich de hele wedstrijd nauwelijks in het Duitse strafschopgebied had laten zien.” Daarbij wordt een foto afgedrukt van het ‘spiekbriefje’ waarmee de technische staf van Oranje in de slotfase de veldbezetting radicaal omgooide.

In Frankrijk zagen ze dat Les Bleus de dupe werden van de comeback van Oranje. Bij een zege van Duitsland was de regerend wereldkampioen, die vrijdag nog met 2-0 werd afgeschminkt in De Kuip, met de groepswinst aan de haal gegaan.

,,Meer dan tachtig minuten lang herkenden we de ‘Vliegende Hollanders’ die in Rotterdam zo briljant speelden tegen Frankrijk totaal niet”, schrijft sportkrant L’Équipe. ,,Maar na een matige prestatie toonden ze in de slotfase aan ook over de onvermoede kwaliteit van veerkracht te beschikken.”

Volledig scherm
Virgil van Dijk rent juichend weg nadat hij Nederland op gelijke hoogte heeft gebracht. © ANP

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-1
ChelseaCHE
away logo
home logo Lille OSCLIL
EINDE
1-1
Valencia CFVAL
away logo