AD
Volledig scherm
AD © AD

Misschien wel de knapste bal die Tiger Woods ooit sloeg

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 10 april 2005: de magistrale chip van Tiger Woods.

Een zonnige aprildag in 2005. Eldrick Woods - bijnaam ‘Tiger’ - ziet zichzelf voor een onmogelijke opgave gesteld. Het is de 16de hole van zijn laatste ronde op de Masters in Augusta, het belangrijkste golftoernooi ter wereld, en de bal van Woods ligt op een uiterst ongelukkige plek. Ongelukkiger kan bijna niet. Aan de rand van de rough, daar waar het korte gras onverbiddelijk overgaat in de lange sprieten. Ondoenbaar om vanaf die positie de club goed onder de bal te krijgen.

Alles was in 2005 nog pais en vree rond Tiger Woods, de schandalen kwamen later. De bekendste golfer aller tijden is namelijk behoorlijk destructief te werk gegaan in zijn privéleven. Altijd ontnuchterend als een sportheld versuft van de medicatie door de politie uit zijn auto wordt gevist. Daarnaast reeg Woods de buitenechtelijke affaires aan elkaar, en met zulke zedeloze fratsen heeft men in Amerika weinig compassie. Zeg maar dag tegen je imago.

Vakmanschap

Terug naar Augusta. Waar bij een hole-in-one altijd een flinke dosis geluk komt kijken, leverde Tiger Woods die dag een staaltje glaszuiver vakmanschap af. Hij liet de bal met de perfecte snelheid tot op de vierkante millimeter precies op de juiste plek landen. Vanaf dat moment waren de bal, de speler, zijn caddy, de commentatoren, de toeschouwers en de tv-kijkers overgeleverd aan de zwaartekracht. En Isaac Newton had een wonderlijke reis voor de bal in gedachten. 

Aan het einde van die reis, op de rand van de hole, bleef de bal nog enkele tellen liggen. De aandacht tot de laatste snipper opzuigend. Om vervolgens in het grote niets te vallen.