Volledig scherm
Precies een half jaar voor de Olympische Spelen is de lijst met ‘zekerheidjes’ uit deze regio nog heel kort. Linksboven: Estavana Polman, rechtsboven: Jan-Willem van Schip. Onder: Laura Smulders © DG

Naar de Spelen? Deze sporters uit de regio gaan óf willen naar Tokio

KAARTARNHEM - Precies een half jaar voor de Olympische Spelen is de lijst met ‘zekerheidjes’ uit deze regio nog heel kort. Tientallen sporters moeten de komende maanden aan de bak voor een ticket naar Tokio. Een overzicht.

Een handjevol atleten, twee roeiers, een zwemmer en een zeilster. Het aantal gekwalificeerde sporters voor de Olympische Spelen uit deze regio is zes maanden voor de openingsceremonie op twee handen te tellen. Tientallen kanshebbers leven nog in onzekerheid. Er breken spannende tijden aan. De komende maanden staan er nog veel kwalificatie- en meetmomenten op de rol.

Officieus geplaatst

Een deel van de sporters hoort pas enkele weken van tevoren of ze naar Tokio mogen. Neem de BMX-sport. De zussen Laura en Merel Smulders en Judy Baauw horen pas op 2 juni of Nederland met het maximale aantal van drie vrouwen mag deelnemen.

Een aantal sporters heeft zich officieus geplaatst voor de Spelen. Zij wachten nog op de formele voordracht van hun bond. De kans dat Estavana Polman uit Arnhem met de handbalsters naar Tokio mag, is 99,9 procent. En ook Kika van Es stapt normaal gesproken met de voetbalsters op het vliegtuig. Het aanwijzen van de Wageningse wielrenster Annemiek van Vleuten, wereldkampioen op de weg, lijkt slechts een formaliteit.

De Nederlandse volleybalsters zijn er hoe dan ook niet bij. De jacht op een ticket is voor Oranje, met onder anderen Lonneke Slöetjes uit Varsseveld in de gelederen, uitgelopen op een deceptie.

Bekijk ons overzicht hieronder. Wil je alle namen zien, klik dan op het uitschuifbare paneel aan de linkerzijde. 

Live Voetbal

home logo Tottenham HotspurTOT
EINDE
0-1
RB LeipzigRBL
away logo
home logo AtalantaATA
EINDE
4-1
Valencia CFVAL
away logo