Volledig scherm
NEC-trainer Peter Hyballa. © Pro Shots / Erik Pasman

NEC op jacht naar goals tegen Ajax: We maken er te weinig

NIJMEGEN - NEC mikt op een stunt tegen Ajax. De ploeg van trainer Peter Hyballa moet daarvoor wel scoren en dat valt de laatste maanden niet mee.

In de laatste negen competitieduels scoorde NEC hooguit één doelpunt. Drie maanden geleden, in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, sloeg de formatie van Hyballa twee keer toe. De laatste keer dat NEC drie keer kon juichen in de eredivisie was zelfs in 2015. De ontmoeting met Feyenoord kort voor de winterstop werd toen met 3-1 gewonnen.

Te weinig doelpunten
„We maken te weinig doelpunten en dat is wel een probleem”, erkent NEC-coach Hyballa. „Wij kunnen helaas geen spits halen die er in 27 wedstrijden twintig inlegt. We hebben wel spelers gehaald die in onze ogen de potentie hebben om dat te gaan doen. Ik ben ook geen trainer die daar steeds over gaat zeuren. Je moet het doen met wat je hebt.”

99 doelpogingen
De selectie van Hyballa kreeg laat vorm en is nog altijd niet helemaal in balans. Toch vergaarde NEC al twaalf punten in evenveel wedstrijden. Daarmee bezet de ploeg de dertiende plek. Dat is bijzonder, want van alle eredivisieploegen waagde NEC vooralsnog de minste doelpogingen. Spelers van de Nijmeegse club namen het doel van de tegenstander pas 99 keer onder vuur. Tien keer was NEC dit seizoen pas trefzeker. Alleen tien seizoenen terug trof de club op een derde van de competitie minder vaak doel.

Stabieler spelen
Ligt dat aan het gebrek aan scorend vermogen of laat het veldspel te wensen over? „Een combinatie daarvan”, denkt Hyballa. „Tegen PSV stond het niet goed. Toen kregen we in de eerste helft vier goals tegen. Ik ben het toen anders gaan neerzetten, omdat ik vond dat we stabieler moesten staan. We spelen nu ook minder offensief dan ik voor ogen heb. Ik hoop dat dat nog komt. We spelen nu wel met meer zelfvertrouwen. Dat moet ook, als je een tegenstander als Ajax pijn wil doen.”