Volledig scherm

NEC wint vaker thuis dan uit van Vitesse

NIJMEGEN - Op basis van resultaten uit het verleden is de kans groter dat NEC zondag als winnaar van de mat stapt dan Vitesse. De Nijmegenaren hebben in thuiswedstrijden tegen de Arnhemse aartsrivaal de geschiedenis mee: van de afgelopen elfderby's in De Goffert (tien seizoenen), won NEC er zeven.

Leest u dit in de app? Klik dan HIER voor het artikel.

De eerste jaren was een thuiswedstrijd tegen Vitesse steeds succesvol voor NEC. Dat won vanaf seizoen 2006/2007 vier keer op rij. Diereeks begonop 22 oktober 2006met een 1-0winst (penalty Youssef El Akchaoui in de90ste minuut).De grootste overwinning voor NEC was de 3-1 op 19 oktober 2008. Pasop 16 oktober2011 gingen de Nijmegenarenweer onderuit in de eigen Goffert, Vitesse won toen met 0-1 door een goal van Giorgi Chanturia.

Voordeel Vitesse
Als we ookde derby's erbij optellen, die in de laatste tien seizoenen inArnhem zijn gespeeld (in totaal 22 wedstrijden), heeft Vitesse een keer vakergewonnen. De Arnhemmers wonnen negen wedstrijden, waarvandrie in Nijmegen. NEC won acht keer enslechts één keer was dat in Arnhem.

Dat was op 12 januari2012,toen werd het0-1 door een laat doelpunt van Leroy George. Het was de eerste overwinning ooit voor NEC in het GelreDome en de eerste winst van de Nijmegenaren in Arnhem in 27 jaar.

NEC-keeper Gábor Babos rookt een dikke sigaar om de winst van zijn club tegen Vitesse te vieren. Foto: Broer van den Boom

Play-offs
In datzelfde seizoen speelden NEC en Vitesse in het toetje van de reguliere competitie opnieuw tegen elkaar. In de halve finale van de play-offs voor de Europa League wonnen beide teams één wedstrijd: thuis boekte NEC een 3-2 zege, maar de Arnhemmers gingen dankzijeen 2-0 thuiswinst door naar de finale. Daar won het over twee wedstrijden van RKC. Vitesse mocht hierdoor Europees voetbal spelen.

Vitesse gaat Europa in www.gelderlander.nl ARNHEM - Vitesse heeft zich na tien jaar weer geplaatst voor Europees voetbal.

Volledig scherm

Vorig seizoen
Vorig seizoen ging de winst in De Goffert naar NEC, dat door goals van Anthony Limbombe en Dario Dumić op een 2-0 voorsprong kwam. Een late goalvan Vitessenaar LewisBaker bleek slechts voor de statistieken en bracht de driepunter voor NEC niet meer in gevaar.

Eerder dat seizoen had Vitesse thuis nog met 1-0 gewonnen van NEC. Valeri Qazaishvili scoorde kort na rust het enige doelpunt.

NEC verslaat aartsrivaal Vitesse in spannende kraker www.gelderlander.nl NEC heeft de beladen Gelderse derby gewonnen. De Nijmeegse formatie wist na een boeiend streekgevecht aartsrivaal Vitesse terecht te achterhalen op de ranglijst: 2-1.

Volledig scherm

Minimale overwinningen
Dergelijke minimale overwinningen passen in de traditie van de burenstrijd. Van de laatste 22 derby's werden er liefst 13 gewonnen met één goal verschil: zevenkeer was de uitslag 1-0, vier keer 2-1 en twee keer 3-2.

Slechts twee keer vielen er helemaal geen goals: Vitesse - NEC op 25 januari 2009 en NEC - Vitesse op 31 oktober 2010.

De grootste overwinning sinds het seizoen 2006/2007 was voor Vitesse: op 18 november 2012 wonnen de Arnhemmers thuis met 4-1. Wilfried Bony (2), Guram Kashia en Mike Havenaar scoorden voor Vitesse, nadat Melvin Platje NEC al in de 3de minuut op voorsprong had gezet.

Rode kaarten
De wedstrijd werd ontsierddrie rode kaarten voor NEC: Victor Pálsson moest er in de eerste helft al af en vervolgens kregen Remy Amieux en Ryan Koolwijk in de slotfase beiden rood in een tijdsbestek van twee minuten. NEC moest daardoor de laatste zes minuten met acht man uitspelen.

Volledig scherm

Scheidsrechter Ruud Bossen geeft al in de eerste helft rood aan Victor Pálsson (links) van NEC, in de wedstrijd tegen Vitesse in november 2012. Foto: Hans Broekhuizen/DG

De potjes zijn sindsdien niet meer zo heet: die wedstrijdwas de laatste burenruziewaarin één of meerdere rode kaarten vielen.

NEC- Vitesse, zondag 23 oktober om12.30 uur
Locatie: De Goffert, Nijmegen.
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Volledig scherm
Een metersgroot spandoek van Legio Noviomagum in een eerder seizoen. © Theo van Zwam
Volledig scherm
Limbombe neemt aan voor de 1-0 in de derby tussen NEC en Vitesse in het seizoen 2015/2016. © Pro Shots