Volledig scherm
Robin Haase en Jean-Julien Rojer. © REUTERS

Nederland buigt voor Kazachstan in eerste groepsduel Davis Cup

Nederland heeft in Madrid het eerste duel in groep E van de Davis Cup met 2-1 verloren van Kazachstan. Robin Haase en Jean-Julien Rojer gingen in de beslissende dubbelpartij met 4-6, 6-7 (2) onderuit tegen Michail Koekoesjkin en Alexander Boeblik.

In de eerste set leverde Rojer bij 2-2 zijn servicegame in en in de tweede set vielen geen breaks te noteren. Nederland had met regelmaat moeite om de opslaggame te behouden, terwijl Kazachstan weinig toestond op de eigen service. In de tiebreak wonnen de Kazachen de laatste vier punten.

Aanvankelijk had captain Paul Haarhuis Rojer en Wesley Koolhof aangewezen voor het dubbelspel, maar kort voor aanvang besloot Haarhuis om het duo Rojer/Haase te laten spelen. Dit duo kon echter geen potten breken tegen het Kazachse duo.

Van de Zandschulp verliest

Volledig scherm
Botic van de Zandschulp. © AFP

Eerder op de dag was Nederland met een nederlaag begonnen aan de ontmoeting met Kazachstan. Botic van de Zandschulp bleek in het eerste enkelspel niet opgewassen tegen Koekoesjkin. De 24-jarige Veenendaler, de nummer 200 op de wereldranglijst, verloor in twee sets van de Kazachse nummer 67 van de wereld: 2-6, 2-6.

Van de Zandschulp kreeg van captain Paul Haarhuis de voorkeur boven Tallon Griekspoor. De debutant had in aanloop naar de Davis Cup een goede vorm getoond, maar Koekoesjkin bleek toch iets te hoog gegrepen. De Kazak liet de Nederlander in de eerste set tot 2-2 gelijk opgaan, maar liep daarna al snel uit naar 6-2. In de tweede set nam Koekoesjkin meteen de controle. Van de Zandschulp stribbelde wat tegen, maar hij sloeg te veel fouten.

Haase brengt Nederland langszij

Volledig scherm
Robin Haase. © EPA

Robin Haase trok later op de dag de stand weer gelijk. De Nederlander zette de 1-1 op het scorebord door Boeblik in drie sets te verslaan (5-7, 6-3, 6-7(5))

Haase, momenteel de nummer 163 van de wereld, kreeg bij een stand van 4-5 in de derde set één matchpoint, maar wist deze nog niet te verzilveren. In de tiebreak trok Haase wel aan het langste eind tegen de nummer 57 van de wereld. Bij een stand van 5-5 produceerde Boeblik een onbegrijpelijk, mislukt dropshot, waardoor Haase kon serveren voor de wedstrijd. Hij sloeg een ace en bracht de stand zo op 1-1.

Het andere land in groep E van de Davis Cup is het Groot-Brittannië van Andy Murray, en dat is morgen de opponent van Nederland. Donderdag staat het duel tussen Kazachstan en Groot-Brittannië op het programma. Oranje maakt nog kans op een plek in de kwartfinales. Uit elke groep plaatst de winnaar zich voor de kwartfinales, evenals de twee beste nummers twee.

De eerste editie van de Davis Cup Finals, waaraan achttien landen deelnemen, eindigt zondag.