Volledig scherm
Kiki Bertens mag zich met haar vierde plaats op de wereldranglijst de hoogst geplaatste Nederlandse ooit noemen. © AFP

Officieel: Bertens overtreft Stöve met vierde plaats op wereldranglijst

Kiki Bertens heeft de hoogste positie ooit van een Nederlandse tennisster op de wereldranglijst bereikt. De 27-jarige Westlandse vindt haar naam vandaag terug op de vierde plaats. Bertens overtreft daarmee de prestatie van Betty Stöve, die in 1977 de vijfde plek haalde nadat ze de finale van Wimbledon had bereikt.

,,Ik weet dat ik iets heel speciaals heb gedaan’', zegt Bertens op de WTA-site. ,,Ik blijf iedere dag proberen mezelf te verbeteren, hopelijk kan ik nóg wat hoger komen.’'

Bertens klom op de mondiale ranking van de zevende naar de vierde plek dankzij haar toernooizege in Madrid, waar ze vorig jaar ook al de finale haalde. Toen verloor de pupil van coach Raemon Sluiter van Petra Kvitova. De Westlandse, tegenwoordig woonachtig in Breda, schreef afgelopen week geschiedenis op het Spaanse gravel door als eerste zonder setverlies het hoog aangeschreven toernooi te winnen. Ze klopte met Jelena Ostapenko, Kvitova, Sloane Stephens en Simona Halep vier grandslamwinnaressen en verdiende zo’n 1,2 miljoen euro aan prijzengeld.

Bertens reisde vanuit Madrid door naar Rome, waar ze instroomt in de tweede ronde. Ze treft daarin de winnares van het duel tussen de Amerikaanse ‘lucky loser’ Amanda Anisimova (17) en Elisabetta Cocciaretto, de 18-jarige Italiaanse die met een wildcard is toegelaten. De als zesde geplaatste Nederlandse heeft geen punten te verdedigen, want vorig jaar verloor ze in de Italiaanse hoofdstad in de eerste ronde. ,,Hopelijk worden het nog een paar mooie weken op gravel’', zegt Bertens, die eind deze maand als een van de favorieten voor de titel aan Roland Garros begint.