Ongeregeldheden met fans Algerije in Frankrijk na Cup-winst

Na een overwinning van het Algerijnse nationale elftal zijn in Frankrijk rond feestvierende fans plaatselijk ongeregeldheden uitgebroken. Franse media melden dat er meer dan zeventig arrestaties zijn verricht bij relletjes of plunderingen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft via sociale media geklaagd dat de voetbalvreugde heeft geleid tot ‘onaanvaardbare incidenten’. In enkele Parijse winkelstraten sloegen plunderaars hun slag. Zo plunderden tientallen mensen niet ver van de Champs-Elysées een Ducati-winkel en gingen zij er met motoren, helmen en andere goederen vandoor.

Algerije won gisteravond in het Egyptische Suez in de kwartfinale voor de Afrika Cup van Ivoorkust. Veel fans in Frankrijk hebben de overwinning gevierd, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk in de Parijse wijk Barbès. Maar ook elders verzamelden zich fans van de ‘Woestijnvossen’ (Fennecs). In Marseille waren het er naar schatting 10.000. Frankrijk telt veel Algerijnen en mensen van Algerijnse komaf. Al sinds 1947 trekken Algerijnen naar Frankrijk.

Een supporter van Algerije reed in de Franse stad Montpellier in op een familie, waardoor een vrouw om het leven kwam. Haar dochter en haar baby raakten zwaargewond. De bestuurder reed volgens ooggetuigen heel erg opgetogen door de straten en is na het ongeluk gearresteerd.

Doordat Ivoorkust na strafschoppen werd verslagen, staat Algerije in de halve finale van de Afrika Cup. Daarin treft het Nigeria.

Volledig scherm
Supporters van het Algerijnse team vieren feest in Parijs. © AFP