Volledig scherm
Naomi Osaka © AFP

Osaka verslaat Kvitova en pakt tweede Grand Slam op rij

Naomi Osaka wankelde even nadat ze drie championship points door haar vingers zag glippen aan het einde van de tweede set, maar de jonge Japanse richtte zich tegen Petra Kvitova opnieuw op en won zo haar tweede Grand Slam op rij.

Door haar overwinning (7-6(2), 5-7, 6-4) pakte de 21-jarige Osaka ook de eerste plek op de wereldranglijst en daarmee is ze de eerste Japanse ooit op nummer 1.

De regerend US Open-kampioene stond in de eerste set twee keer flink onder druk en moest meerdere breakpunten verdedigen. Uiteindelijk kwam Osaka zelfs op twee setpunten, maar Kvitova kon haar service behouden waardoor het in de openingsset op een tiebreak aankwam. Daarin was de 21-jarige Osaka de sterkste speler.

Volledig scherm
Petra Kvitova © Getty Images

In de tweede set opende Kvitova nog sterk en wist ook een breakpoint te verzilveren. Osaka kwam echter knap terug en toverde haar achterstand om in een 4-2 voorsprong. Daarbij kreeg de Japanse nog kans om op 5-2 te komen dankzij onnodige fouten van Kvitova, maar de Tsjechische behield uiteindelijk toch haar service. In haar eigen servicebeurt kreeg Osaka drie championshippoints, maar de ervaren Kvitova wist haar service te behouden om vervolgens vier games op rij te pakken tegen de overduidelijk door de zenuwen getroffen Osaka (5-7).

In de derde set waren de zenuwen duidelijk verdwenen. Osaka kon snel een break pakken en kreeg bij een stand van 4-2 maar liefst drie breakpoints, maar wist deze nog niet te verzilveren. Bij een stand van 5-4 kon Osaka zelf serveren voor de overwinning. Ze kwam opnieuw op drie championshippoints en deze keer had ze er twee nodig en werd zo de eerste Japanse nummer 1 van de wereld. Osaka is de eerste speelster sinds de Amerikaanse Jennifer Capriati in 2001 die na haar eerste grandslamtitel meteen ook haar tweede eindzege in een major verovert.

Osaka vergeetachtig na triomf

Volledig scherm
Naomi Osaka poseert trots met de beker. © AFP

Na haar tweede grandslamzege op rij in Melbourne maakte de Japanse tennisster Naomi Osaka een licht onzekere indruk. ,,Hallo, ik ben niet zo goed in het spreken in het openbaar’', zei de 21-jarige Aziatische tegen het enthousiaste publiek. ,,Alles wat ik vooraf had opgeschreven, ben ik vergeten. Ik hoop dat ik het red.’’

Osaka, tevens de winnares van de US Open vorig jaar september, sprak niettemin mooie woorden richting haar Tsjechische tegenstandster Petra Kvitova (28). ,,Ik weet wat je allemaal hebt moeten doorstaan. Het was een eer voor mij om in deze finale tegen jou te spelen.’’

Osaka doelde met haar gloedvolle woorden op het steekincident eind 2016. Kvitova werd in haar woning in Tsjechië aangevallen door een man met een mes. Ze liep daarbij schade op aan de pezen en zenuwen van haar linkerhand. Na een maandenlange revalidatie maakte ze in de loop van 2017 haar rentree. Het duurde echter relatief lang voordat Kvitova weer enigszins de oude was op de tennisbaan.

,,Ik wil mijn familie en mijn begeleidingsteam bedanken voor alle steun, zeker toen ik dacht dat ik nooit meer een racket zou kunnen vasthouden’', sprak de tweevoudig Wimbledonkampioene (2011 en 2014) over die donkere tijd in haar (tennis)leven. Na die uitspraak brak ze even en kreeg ze een staande ovatie van het Australische publiek. ,,Ik had vooraf nooit gedacht dat ik hier de finale zou halen. Het was een geweldig toernooi en ik hoop iedereen volgend jaar in goede gezondheid terug te zien.’’

Osaka nam een winstpremie van circa 2,5 miljoen euro mee naar huis. Kvitova moest het doen met de helft.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images