Serena Williams tijdens een van haar woede-uitbarstingen op de baan.
Volledig scherm
Serena Williams tijdens een van haar woede-uitbarstingen op de baan. © USA TODAY Sports

Osaka wint US Open na surreële finale tegen furieuze Williams

Alle ogen waren gericht op Serena Williams. De Amerikaanse kon haar 24ste grand slam winnen en daarmee Margaret Court evenaren. Maar de pas 20-jarige Naomi Osaka wilde niet meewerken aan dat stukje tennisgeschiedenis. De Japanse won op brutale en indrukwekkende wijze de US Open, haar eerste grand slam: 6-2, 6-4. De finale eindigde op bizarre wijze, door een inzinking bij Williams, bij wie de spanning er op alle manieren uitkwam.

Door Rik Spekenbrink

Je bent 20 jaar, speelt je eerste grand slam-finale en dan ook nog tegen je grote idool. Die nota bene in haar 'tweede huiskamer' speelt, met 24 duizend mensen die volledig op haar hand zijn. En dat idool krijgt in de tweede set een enorme zenuwinzinking, vol woede en tranen.

Er zijn tennissers die voor minder totaal van slag zouden raken. Maar Naomi Osaka is voor de duvel niet bang en heeft ijswater door de aderen stromen. Ze won zaterdagavond de US Open door overtuigend af te rekenen met Serena Williams.

'Je bent een dief' beet Serena Williams de umpire toe.
Volledig scherm
'Je bent een dief' beet Serena Williams de umpire toe. © AFP

De Japanse vertelde al vaak dat Williams de enige reden is dat ze ooit begon met de sport. Osaka’s vader, van Haïtiaanse afkomst, besloot zijn dochters te laten tennissen, geïnspireerd door Serena en Venus Williams. Osaka was 1 jaar oud toen Serena haar eerste grand slam won, de US Open in 1999. Ze droomde als kind al van een grote finale tégen Serena, en die kwam er in New York. En zoals Williams 19 jaar geleden niet onder de indruk was het grootsheid van het moment, was Osaka dat evenmin.

Naomi Osaka kust de beker na haar verrassende titel op de US Open.
Volledig scherm
Naomi Osaka kust de beker na haar verrassende titel op de US Open. © AFP

In de eerste set was het contrast al duidelijk zichtbaar. Niet de debutante in een slam-finale, maar 31-voudig slam-finaliste Williams was zenuwachtig, getuige de nodige dubbele fouten en diepe inhaleringen voor ieder punt. Osaka dicteerde het spel, met harde klappen vanuit het achterveld. Met scherpe hoeken zette ze Williams aan het lopen. Ze brak haar twee keer en won overtuigend met 6-2.

Aan het begin van de tweede set werd Osaka echt getest. Williams schroefde haar spel op, zelf begon ze foutjes te maken. Maar juist op breekpunt tegen, bij 1-2, hamerde de Japanse er tot drie keer toe op los. Bij het vierde moest ze toch capituleren (1-3), om de game erop direct terug te breken. 

Game-penalty

En toen ging het mis bij Williams. Ze smeet, na weer een dubbele fouten, met haar racket en dat kwam haar op een tweede waarschuwing te staan. Eerder had de scheidsrechter Carlos Ramos haar coach Patrick Mouratglou betrapt op coaching. Het kwam Williams op een strafpunt te staan. De Amerikaanse ontplofte tegen de umpire, verloor de game daarop op love en kreeg daarna in de gamewissel haar derde waarschuwing voor verbale uitspattingen. 

Nu kostte haar dat maar liefst een hele game. Williams raakte verder oververhit, in tranen, en ging de discussie aan met de toernooidirecteur en hoofdscheidsrechter. Ze won haar eigen servicegame nog, maar Osaka was van al het drama aan de overkant niet onder de indruk en serveerde de partij koelbloedig uit.

Waardering

Williams had met haar uitbarsting de aandacht van Osaka weggenomen, maar uit de omhelzing na afloop sprak waardering. Eerder dit jaar verloor de Amerikaanse ook al met 6-3 en 6-2 van Osaka, maar dat was kort na haar zwangerschap en ernstige lichamelijke problemen daarna. 

Williams leek in New York weer helemaal de oude, maar heeft in haar carrière al vaker moeite gehad met de zenuwen. Ze verloor op de US Open van 2015 in de halve finale van Roberta Vinci terwijl ze op weg was naar een echte grand slam, alle vier de majors in één jaar winnen. Op Wimbledon, dit jaar, haalde Williams haar niveau ook niet in de finale tegen Angelique Kerber. Juist dat grand slam-record, waar ze al zo lang op jaagt, speelt Williams zo nu en dan parten.

Osaka klimt door haar eerste grand slam-zege, en pas haar tweede WTA-titel, naar de zevende plek op de wereldranglijst. Ze had in de halve finale tegen Madison Keys maar één gedachte had: ik wil tegen Serena Williams spelen. Zoals haar coach, de Duitser Sascha Bajin, eerder dit toernooi zei: hoe groter het podium, hoe beter Osaka tennist. Dat is niet veel speelsters op de Tour gegeven.

,,Het spijt me dat dit zo is geëindigd”, zei een eveneens emotionele Osaka tegen het Amerikaanse publiek, dat liever een andere winnares had gezien, ook al woont Osaka vanaf haar derde in de Verenigde Staten.

Zo eindigde de US Open-finale curieus en surreëel. Osaka kon niet echt genieten van haar primeur en dat was een domper op een perfect toernooi en een bijna foutloze finale tegen haar grote idool.

Serena Williams doet haar verhaal bij de hoofdscheidsrechter.
Volledig scherm
Serena Williams doet haar verhaal bij de hoofdscheidsrechter. © AFP
Serena Williams en Naomi Osaka bij de prijsuitreiking.
Volledig scherm
Serena Williams en Naomi Osaka bij de prijsuitreiking. © USA TODAY Sports