Volledig scherm
Ongeregeldheden bij de wedstrijd De Graafschap-GA Eagles. © Proshots

Politie zet foto's hooligans De Graafschap online

DOETINCHEM – De politie gaat vanaf woensdag 27 foto's publiceren van mannen die betrokken waren bij rellen in Doetinchem na twee wedstrijden van De Graafschap eerder dit jaar. De mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Het gaat om de wedstrijd tegen Ajax van 8 mei en tegen Go Ahead Eagles op 22 mei. Na het duel met Ajax, waarin die club door het gelijkspel het kampioenschap misliep, werden politiemensen bekogeld met stoeptegels en vernielingen aangericht.

GA Eagles
Na het treffen met Go Ahead liepen supporters van De Graafschap het veld op en werden spelers en stewards belaagd. De Graafschap speelde toen tegen GA Eagles om promotie naar de eredivisie. De Deventenaren wonnen over twee wedstrijden.

27 foto's
De politie publiceert woensdag eerst 27 foto’s van relschoppers van wie het gezicht geblurd is. Ze krijgen nog één kans zich te melden. Van degenen die dat niet doen, wordt de foto een week later herkenbaar gepubliceerd.

De politie heeft de afgelopen tijd veel beeldmateriaal van de rellen rond beide wedstrijden geanalyseerd. Deze beelden zijn eerst intern bekeken, ook door de Amsterdamse politie, en eveneens door veiligheidsmensen van betrokken clubs. Daarbij zijn al enkele relschoppers herkend.

Harde kern Ajax
Tijdens de rellen van 8 mei zorgde met name een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen voor problemen. De politie arresteerde dertien verdachten afkomstig uit het hele land. Onder hen ook twee mannen uit de harde kern van Ajax. ME en bereden politie voerden diverse charges uit. Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen lichte verwondingen op. Een ruiter kwam ten val doordat er een tafel in de richting van paard en ruiter werd gegooid.

Vuurwerk
Bij het promotie-degradatieduel tussen tussen De Graafschap en Go Ahead was er niet alleen wangedrag op het veld. Buiten het stadion werden vijftien mannen aangehouden, voor onder meer openlijke geweldpleging, vuurwerk gooien en belediging.