Volledig scherm
Alexander Zverev kan zijn geluk niet op na het bereiken van de halve finale van de Australian Open. © AP

Primeur voor Zverev met halve finale in Melbourne

Alexander Zverev heeft voor het eerst in zijn loopbaan de halve finales bereikt op een grandslamtoernooi. De Duitse tennisser was in de kwartfinales van de Australian Open in vier sets te sterk voor de Zwitser Stan Wawrinka: 1-6, 6-3, 6-4, 6-2. 

Zverev neemt het in de strijd om een plaats in de finale op tegen de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Rafael Nadal en de Oostenrijker Dominic Thiem.

Zverev, de huidige nummer 7 van de wereld, was in Melbourne nooit verder gekomen dan de vierde ronde. Alleen op Roland Garros bereikte hij twee keer de kwartfinales: in 2018 en 2019.

Bosbranden

De Duitser, die in matige vorm in Melbourne arriveerde, beloofde voorafgaand aan het toernooi dat hij bij winst van het toernooi zijn hele prijzengeld zou schenken aan de slachtoffers van de bosbranden.

,,Ik hoop dat ik het kan laten gebeuren en ik hou me aan mijn woord. Geld is nooit mijn drijfveer geweest”, zei Zverev na afloop van zijn zege in de kwartfinale op Stan Wawrinka. ,,Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik mensen moet proberen te helpen die het écht nodig hebben. Ik zou een paar nieuwe auto’s kunnen kopen, maar het geld kan veel beter besteed worden; aan het heropbouwen van de huizen en de natuur.”

De 22-jarige Zverev, die in gesprek was met John McEnroe, kon rekenen op een groot applaus van de Australische tennisfans.

In de halve finales neemt de nummer 7 van de wereld het op tegen de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal en Dominic Thiem. In een eventuele finale wacht Novak Djokovic of Roger Federer.

Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 4,12 miljoen Australische dollar, omgerekend ruim 2,5 miljoen euro.