Rudi Gutendorf in 1970.
Volledig scherm
Rudi Gutendorf in 1970. © BSR Agency

‘Rusteloze Rudi’ Gutendorf, recordtrainer van 55 clubs in 32 landen, overleden (93)

Rudi Gutendorf is op 93-jarige leeftijd overleden. De markante Duitse oefenmeester staat in het Guinness World Records-boek met 55 getrainde teams achter zijn naam, verdeeld over 32 landen en vijf continenten.

Rudi Gutendorf
Volledig scherm
Rudi Gutendorf © Thomas Frey/dpa

Gutendorf, op 30 augustus 1926 geboren in Koblenz, begon zijn trainerscarrière op 28-jarige leeftijd bij de Zwitserse laagvlieger FC Blue Stars Zürich en stopte in 2003 met tegenzin - hij wachtte vergeefs op een nieuwe aanbieding - na zijn ontslag bij de nationale ploeg van Samoa. Een kleurrijke loopbaan leidde hem in bijna vijftig jaar langs de verste uithoeken van de voetbalwereld, van Bermuda tot Zimbabwe, van Bolivia tot Tonga.

Burgeroorlog en omkoping

Volledig scherm
© BSR Agency

Misschien wel het meest bijzondere verhaal uit het voetballeven van Gutendorf komt uit Rwanda, waar hij aan het eind van de jaren 90 de leiding kreeg over een door de burgeroorlog verscheurde nationale ploeg. ,,De Duitse regering zei me: Rudi, het maakt ons niets uit of je wint - het belangrijkste is het sociale aspect. Probeer de twee stammen (Hutsi’s en Tutsi’s, red.) te verenigen”, zei Gutendorf daar later over in een interview met BBC. ,,Zulke haat kun je niet voor mogelijk houden. Maar ik was in staat ze te verbinden met voetbal. Goed voetbal zelfs. Na elke training maakten we ‘s avonds een kampvuur. Ik vertelde daar bij het vuur dat wraak nergens toe leidt, vergeving wel.”

‘Rusteloze Rudi’ was in 1973 korte tijd bondscoach van Chili. Vanwege zijn goede band met de afgezette socialistische president Salvatore Allende moest Gutendorf na de revolutie naar eigen zeggen rennen voor zijn leven. Het kostte hem deelname met Chili aan het WK 1974. De nieuwe dictator Augusto Pinochet gebruikte de stenen muur met gaten waarop Gutendorf zijn selectie op schieten liet trainen later als executiemuur voor tegenstanders van het regime.

Quote

Ze zeggen dat ik te oud ben en schamen zich misschien om me een contract te geven. Het maakt me verdrietig, maar ik kan er niets aan doen

Gutendorf over zijn trainerspensioen
Gutendorf in 1985 als trainer van Yomiuri FC in een Japanse tuin.
Volledig scherm
Gutendorf in 1985 als trainer van Yomiuri FC in een Japanse tuin. © BSR Agency

In Nepal kreeg bondscoach Gutendorf in 1981 met omkoping te maken. Een oliesjeik zou hem een half miljoen dollar hebben geboden om met 8-0 te verliezen op de Aziatische Spelen, maar Gutendorf weigerde. Later kocht hij zelf een scheidsrechter om met een fles whiskey nadat de arbiter de interland met India halverwege stillegde vanwege een zware moesson. De scheids liet doorspelen en Nepal won met 1-0 - Gutendorf wist dat zijn spelers de juiste noppen hadden en die van India niet.

Geweldige ambassadeur

Volledig scherm
© BSR Agency

Na zijn vertrek bij Samoa solliciteerde Gutendorf, 86 inmiddels, nog openlijk bij clubs in Duitsland. ,,Ik ben fit en gezond genoeg om een club in de eerste divisie te leiden. Maar de bestuurders hier in Duitsland geloven me niet”, aldus Gutendorf. ,,Ze zeggen dat ik te oud ben en schamen zich misschien om me een contract te geven. Het maakt me verdrietig, maar ik kan er niets aan doen.”

In een reactie noemde de Duitse vice-bondsvoorzitter Rainer Koch Gutendorf een ‘geweldige ambassadeur voor het Duitse voetbal’.

Gutendorf (l) in 1977 met Kevin Keegan bij HSV.
Volledig scherm
Gutendorf (l) in 1977 met Kevin Keegan bij HSV. © BSR Agency
Gutendorf op de bank bij Offenbacher Kickers,
Volledig scherm
Gutendorf op de bank bij Offenbacher Kickers, © BSR Agency
Rudi Gutendorf 1971
Volledig scherm
Rudi Gutendorf 1971 © BSR Agency
Rudi Gutendorf als trainer van Stuttgart.
Volledig scherm
Rudi Gutendorf als trainer van Stuttgart. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

Live Voetbal

home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
0-1
FC Bayern MünchenFCB
away logo