Volledig scherm
© ap

Schippers en Samuel overtuigen op 200 meter

Lees hieronder het EK-liveblog terug van de afgelopen dag. Met fraaie prestaties van Dafne Schippers en Jamile Samuel in de halve finales van de 200 meter.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog!

We sluiten hiermee het EK-liveblog af voor deze dag. Morgen zijn we er uiteraard weer bij! Een fijne avond!

Atletiek

De finale van de 1500 meter op de EK atletiek in Berlijn was wel een heel bijzondere. Drie Noorse broers gingen van start en de jongste won. Sterker, Jakob Ingebrigtsen kroonde zich met 17 jaar en 324 dagen tot de jongste Europees kampioen ooit. Hij won de finale met overtuiging in 3.38,10.

Bijzonder was ook dat Jakob de titel overnam van middelste broer Filip Ingebrigtsen (25), die twee jaar geleden in Amsterdam naar de titel snelde. Filip stortte in de finale in het Olympiastadion van Berlijn volledig in. Hij voerde met een beste seizoenstijd van 3.30,01 nota bene de Europese ranglijst aan, maar finishte als twaalfde in de finale.

Oudste broer Henrik Ingebrigtsen (27) rukte nog sterk op in de laatste meters, maar landde net buiten het podium; vierde. Saillant genoeg was hij ook al eens Europees kampioen op de 1500 meter. Dat was op de titelstrijd van 2012 in Helsinki.

Atletiek

Vetter, die uiteindelijk als vijfde eindigde op de meerkamp, begon de tweede dag met stress, want haar afzetvoet deed veel pijn. ,,Ik vroeg me zelfs af of ik wel moest springen'', bekende ze. Toch deed ze het en haar derde poging leidde zelfs tot een redelijk goede 6,30 meter, slechts 4 centimeter onder haar persoonlijk record. Met een speerworp van het niveau van de WK van 2017, toen ze 58,41 gooide, had een medaille in Berlijn nog gekund. Maar die hoop gaf ze op na een matige 51,25. Ze wist dat ze een medaille uit haar hoofd moest zetten, want de 800 meter is voor haar doorgaans een martelgang.

Atletiek

Jamile Samuel wist niet wat haar overkwam in de halve finales van de 200 meter op de EK atletiek in Berlijn. De Amsterdamse sprintvrouw won met speels gemak haar serie en plaatste zich met de tweede tijd van allemaal (22,58) voor de finale morgen. Ze was sneller dan sprintdiva Dafne Schippers.

,,Ik liep zo goed door de bocht en kwam als eerste het rechte stuk op. Dat ben ik helemaal niet gewend. Ik zag helemaal niemand naast me en de laatste 70 meter kon ik gewoon 'chillen', geen energie verspillen. Dit was een heel lekker gevoel'', zei Samuel.

,,Ik wil nu zeker een medaille winnen. Ik loop met zoveel vertrouwen. Dit machtige gevoel is nieuw voor mij, want op voorgaande toernooien moest ik altijd hard werken om de finale te halen.''

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Anouk Vetter. © epa

Atletiek

Anouk Vetter heeft geen medaille overgehouden aan de zevenkamp bij de EK atletiek in Berlijn. De Europees kampioene van 2016 zakte na de afsluitende 800 meter zelfs nog een plaats in de stand en eindigde als vijfde. Vetter liep een zwakke 2.22,84 en werd voorbijgestreefd door de Oostenrijkse Ivona Dadic, die beduidend sneller liep: 2.11,87.

Vetter stond de titel af aan regerend olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam. De Belgische verzamelde 6816 punten. Het zilver was voor de Britse Katarina Johnson-Thompson (6759) en het brons ging naar de Duitse Carolin Schäfer (6602).

Vetter vergaarde 6414 punten, bijna 200 minder dan haar Nederlands record (6636).

Atletiek

Dafne Schippers toverde eindelijk weer eens een echte glimlach op haar gezicht na het behalen van de finale van de 200 meter bij de EK atletiek in Berlijn. ,,Dit was een lekkere halve finale. Dit voelde een beetje als vanouds. De bocht was zo ontspannen’', zei Schippers na haar race in de halve finales, die ze overtuigend won in 22,69.

,,Dat is de techniek van een harde 200 meter. Ik hoefde niet door te trekken naar de finish, want ik zag niemand komen en ik voelde niemand komen. En energie verspillen is zonde. Van een 200 meter moet je altijd herstellen, dus hoe frisser ik zaterdag in de finale aan de start sta, hoe beter.’’

De tijd was dan ook niet belangrijk voor haar, zei ze. Schippers ging als vierde door naar de finale. De Brits Dina Asher-Smith was de snelste in de halve finales in 22,33, de Amsterdamse Jamile Samuel klokte met 22,58 de tweede tijd.

Volledig scherm
Jamile Samuel. © ap

Atletiek

Ook Jamile Samuel heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van de 200 meter. Samuel won haar serie in een tijd van 22,58, en was daarmee ruim een tiende sneller dan haar landgenote Dafne Schippers.

Alleen de Britse Dina Asher-Smith, die al in de eerste heat liep, was nog sneller (22,33) dan Samuel.

Atletiek

Dafne Schippers kan morgen in het Olympiastadion van Berlijn op jacht naar de Europese titel op de 200 meter. De tweevoudig wereldkampioene op deze afstand plaatste zich vandaag in de halve finales overtuigend voor de finale. De Utrechtse sprintvedette won met ogenschijnlijk speels gemak in 22,69 seconden. Ze hield de laatste meters zelfs in.

Schippers behaalde eerder op het toernooi brons op de 100 meter. Ze stond haar Europese titel van 2016 af aan Dina Asher-Smith. De Britse won de eerste heat uit de have finales in een betere tijd dan Schippers: 22,33.

Triatlon

Een plek in de top tien was het doel, maar triatleet Jorik van Egdom bleef daar ver van verwijderd op het EK in Glasgow. De 23-jarige Van Egdom eindigde op de 21e plaats in 1.51.02, bijna vier minuten achter de winnaar Pierre Corre. Die Fransman deed 1 uur, 47 minuten en 17 seconden over de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

De Spanjaard Fernando Alarza eindigde 11 seconden na Corre als tweede, het brons ging op 23 tellen naar de Belg Marten Van Riel. De Britse favoriet Alistair Brownlee, tweevoudig olympisch kampioen, greep als nummer vier naast de medailles.

Van Egdom had al na het zwemmen een flinke achterstand. De Nederlander wist zich tijdens het fietsen wel naar voren te werken, maar de gehoopte top tien bleef ver buiten bereik. Donald Hillebregt, de tweede Nederlandse deelnemer aan het EK, werd veertigste op 6.42 van de winnaar.

Volledig scherm
Rechts Koen Smet. © reuters

Atletiek

Koen Smet heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 110 meter horden op de EK atletiek in Berlijn. De Amsterdammer eindigde in zijn serie van de halve finales als zevende in een een tijd van 13,71 seconden en was daarmee uitgeschakeld.

Smet, zesvoudig Nederlands kampioen, verbeterde dit seizoen zijn persoonlijk record tot 13,53. Hij doorstond de series nog redelijk soepel in 13,61, maar in de halve finale werkte hij een slordige race af, waarin hij de nodige hekjes raakte of schampte.

BMX

De dertien Nederlandse BMX'ers die meedoen aan de EK hebben zich vandaagverzekerd van een vervolg in het toernooi. Een plaats bij de beste vier in elke heat was voldoende voor een plek in de volgende ronde. Zaterdag is de finaledag op het Glasgow BMX Centre.

Joris Harmsen, Dave van der Burg en Niek Kimmann eindigden als eerste in hun heat. Justin Kimmann, Kevin van de Groenendaal, Robin Dijk en Mitchel Schotman stonden derde na drie runs. Niels Bensink eindigde in de laatste heat als vierde, precies genoeg om verder te gaan.

Bij de vrouwen haalden Laura en Merel Smulders, Judy Baauw, Ruby Huisman en Manon Veenstra eenvoudig de halve finales.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa

Atletiek

Anouk Vetter heeft een medaille op de zevenkamp bij de EK in Berlijn uit haar hoofd gezet. De titelverdedigster steeg na het zesde onderdeel, het speerwerpen, weliswaar naar de vierde plaats in de tussenstand, maar ze kan normaal gesproken op de afsluitende 800 meter niets meer goedmaken.

,,Ik moet zelfs uitkijken dat ik niet de vierde plaats kwijtraak. Het meisje dat achter me staat (de Oostenrijkse Ivona Dadic), is sneller op de 800. En dat is ook de Duitse Carolin Schäfer, die nu derde staat’’, zei ze in de catacomben van het Olympisch Stadion.

Vetter wierp de speer naar 51,25, ruim onder haar kunnen en liet daarmee belangrijke punten liggen in de strijd om het brons. Goud en zilver zijn al onhaalbaar. De Belgische olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam stevent af op de Europese titel. Zij passeerde met een speerworp van 57,91 de Britse Katarina Johnson-Thompson in de tussenstand en leidt ineens riant. De afsluitende 800 meter is vrijdagavond.

,,Ik draai geen geweldige meerkamp, een shitmeerkamp zelfs. Maar zo een kan er een keer tussen zitten’’, aldus de 25-jarige Arnhemse. Ze begon de dag met stress, want haar afzetvoet deed veel pijn. ,,Ik vroeg me zelfs af of ik wel moest springen'', bekende ze. Toch deed ze het en haar derde poging leidde zelfs tot een redelijk goede 6,30 meter, slechts 4 centimeter onder haar persoonlijk record.

Met een speerworp van het niveau van de WK van 2017, toen ze met een worp van 58,41 meter de basis legde voor de bronzen medaille, had een medaille in Berlijn nog gekund. Maar die hoop gaf ze op na zes onderdelen; de 800 meter is voor haar doorgaans een martelgang.

Volledig scherm
Anouk Vetter. © epa

Atletiek

De Nederlandse estafetteploeg is er op de EK atletiek in Berlijn net niet in geslaagd de finale van de 4x400 meter te bereiken. De vier sprinters van Oranje eindigden in het Olympisch Stadion als vierde in hun serie. Die klassering was niet genoeg voor directe plaatsing en op basis van de tijd lukte het evenmin. De 3.04,93 was de negende tijd. Acht landen komen uit in de eindstrijd.

De samenstelling van het kwartet lopers was behoorlijk gewijzigd. Vaste waarde Terrence Agard kon wegens een blessure niet lopen en Jochem Dobber, die zou debuteren in de ploeg, was ziek geworden. Tony van Diepen was nu de startloper, daarna kwamen Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Nick Smidt. Van Diepen begon sterk en Bonevacia bracht de ploeg aan de leiding, maar Angela en Smidt lieten zich inhalen door België, Italië en Spanje.

Atletiek

Anouk Vetter doet na het vijfde onderdeel op de zevenkamp nog altijd mee om een medaille bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster kwam bij het verspringen tot een afstand van 6,30 meter, net iets boven haar persoonlijk record.

De Arnhemse zakte weliswaar in de tussenstand van de vijfde naar de zesde plaats, maar haar sterkste nummer moet nog komen. Bij het zesde onderdeel, het speerwerpen, kan Vetter veel goedmaken op de atletes die boven haar staan.De Britse Katarina Johnson-Thompson behield de leiding. Ze sprong het verst van allemaal: 6,68. Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam uit België kwam tot 6,60 en handhaafde zich op de tweede plaats.

Volledig scherm
Anouk Vetter. © reuters

Atletiek

Voor polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is zijn optreden bij de EK atletiek in Berlijn op een sof uitgedraaid. Hij werd al heel snel uitgeschakeld in de kwalificaties.De 25-jarige Nederlands kampioen had al problemen met de aanvangshoogte van 5,16 meter, maar in de derde poging wipte hij daar overheen. Zijn volgende drie sprongen op 5,36 meter mislukten.

Koppelaar bracht in mei van dit jaar zijn persoonlijk record op 5,70 meter. Hij deed dat bij de Gouden Spike in Leiden.,,Ik had last van mijn scheenbeen’’, verklaarde Koppelaar zijn teleurstellende prestatie op nota bene zijn EK-debuut. ,,Er zit een scheurtje, al maanden, maar ik kon er het hele seizoen tot nog toe goed mee springen. Alleen nu was de pijn ineens zo veel erger, ik moest me er doorheen bijten. Een fatsoenlijke aanloop kwam er niet uit en daar begint een sprong mee.’’

Volledig scherm
Rutger Koppelaar. © ap
geen oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.