Ole Gunnar Solskjaer.
Volledig scherm
Ole Gunnar Solskjaer. © BSR Agency

Solskjaer dient Van Persie van repliek: ‘Meer dan mijn shirt zal hij niet afpakken’

Een kritische noot van Robin van Persie op de Engelse televisie over Ole Gunnar Solskjaer heeft kwaad bloed gezet op Old Trafford. Tot woede van de trainer van Manchester United ergerde de Nederlander zich in de studio van BT Sport aan de glimlach op het gezicht van de Noor tijdens een interview na de nederlaag tegen Arsenal (2-0) in het Emirates Stadium op nieuwjaarsdag.

,,Ik ken Robin niet en Robin kent mij niet”, foeterde Solskjaer vanochtend op trainingscomplex Carrington tijdens de persconferentie voorafgaand aan de ontmoeting met Wolverhampton Wanderers in de derde ronde van de strijd om de FA Cup. ,,Hij heeft waarschijnlijk niet het recht om mijn manier van managen te bekritiseren. En ik ga die ook niet veranderen. Dat is zeker.”

Van Persie oordeelde dat Solskjaer met zijn vrolijke houding een verkeerd signaal afgaf. ,,Als ik naar Ole luister, komt hij over als een heel aardige kerel”, zei de 102-voudig international van Oranje die afgelopen zomer zijn actieve loopbaan afsloot bij Feyenoord. ,,Ik zou hem graag iets gemener zien, gewoon kwaad. Nu zie ik hem lachen na een wedstrijd als deze. Dit is niet het moment om het te lachen.”

Voor Solskjaer voelde de opmerkingen van de voormalige vedette van Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe als een doorzichtige poging om de druk op zijn positie op te voeren. ,,Ja, Robin, hij nam rugnummer 20 van me over”, sneerde de man die de Red Devils in 1999 als invaller in blessuretijd aan winst van de Champions League hielp. ,,En dat is waarschijnlijk het enige dat hij van me gaat afpakken. We leven niet meer in de Middeleeuwen.”

Van Persie insinueerde dat de aard van Solskjaer succes mogelijk in de weg staat. ,,Ze hebben een strijdplan nodig en beetje angst voor de coach”, analyseerde de Rotterdammer. ,,Dat je weet dat als je loopacties niet maakt of bepaalde ballen niet geeft, dat je wordt gestraft en het volgende duel niet speelt. Of bij de spelers van Manchester United die vrees ontbreekt? Ik denk van wel, als je het zo bekijkt.”

Solskjaer won als spits op Old Trafford tussen 1996 en 2007 zesmaal de Premier League, twee FA Cups, de Champions League en de Wereldbeker. Van Persie hielp de club na zijn overgang van Arsenal in het seizoen 2012-13 met 26 doelpunten in de competitie aan de twintigste (en vooralsnog laatste) landstitel. Het tweetal deelde nooit een kleedkamer. Manchester United staat vijfde op de ranglijst, 27 punten achter koploper Liverpool.

Robin van Persie had als speler van Manchester United hetzelfde rugnummer als Solskjaer.
Volledig scherm
Robin van Persie had als speler van Manchester United hetzelfde rugnummer als Solskjaer. © Pim Ras Fotografie