Sport in de zomer: tijd voor trial, triatlon en aardbeien bij Outdoor Gelderland

sportagendaARNHEM - Sport is van alle tijden. Dus dan kan nu overal het zomerregime aanbreken, in het verspreidingsgebied van De Gelderlander staan de komende maanden nog mooie evenementen op de rol. Een gids voor de sportliefhebber.

Voor olympiërs zijn er regatta’s. Of kwalificatiemomenten. Het EK judo dient zich aan. En de Tour de France nadert. Maar als u niet zo ver wilt reizen en toch graag van topsport geniet, is er in de wijde omtrek de komende maanden nog best vertier. Met paardensport, ronkende motoren en ja, wielervedetten uit La Grande Boucle.

Dit is de regionale agenda, met sporten die niet altijd in de schijnwerpers staan.

WK trial (Zelhem, 22 tot en met 23 juni)

Volledig scherm
De Duitser Max Faude (op archiefbeeld) aan het werk in Zelhem. © theo kock

NK wielrennen (Ede, 26, 29 en 30 juni)

Ruim een week voor de start van de Tour de France barst in Ede het NK wielrennen los. De Veluwe is dit jaar het decor voor de Nederlandse titelstrijd op de weg. Op de deelnemerslijst ontbreken veel Tour-renners, onder wie sprintkanon Dylan Groenewegen, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Dylan van Baarle en Niki Terpstra zijn wel van de partij. Bij de vrouwen staan nagenoeg alle wereldtoppers aan de start.

Volledig scherm
Annemiek van Vleuten rijdt juichend over de finish bij Luik-Bastenaken-Luik. De Wage­ningse staat woensdag aan de start bij het NK wielrennen in Ede. © Cor Vos

Bij de tijdrit zijn, komende woensdag, veel ogen gericht op Annemiek van Vleuten. De regerend wereldkampioene uit Wageningen behoort in haar achtertuin tot de topfavorieten. ,,Ik kan eindelijk met de fiets naar het werk”, zegt Van Vleuten (36) lachend. ,,Het is de eerste keer dat ik zo’n grote wedstrijd kan rijden in de buurt, heel bijzonder.”

De renster van Mitchelton-Scott, voor wie het NK een ‘opwarmertje’ is voor de Giro Rosa, is geen fan van het parcours. De vele rechte stukken, brede wegen en weinige hoogtemeters maken de wegwedstrijd - op zaterdag voor de vrouwen en op zondag voor de mannen - tot een ‘sprintersparcours’. ,,Het is niet op mijn lijf geschreven”, zegt Van Vleuten. Maar dat is voor wielerliefhebbers geen reden om thuis te blijven, vindt ze. ,,Iedereen die van wielrennen houdt, raad ik aan te komen kijken. Bij de vrouwen staan alle toppers aan de start.”

Outdoor Gelderland (Papendal Arnhem, 3 juli tot en met 7 juli)

Volledig scherm
Outdoor Gelderland begint 3 juli op Papendal. © Rolf Hensel

Outdoor Gelderland is een groot, jaarlijks evenement in de paardensport. Wereldtoppers strijken daarvoor neer op Papendal. De Grand Prix op zondag 7 juli telt mee in het kwalificatietraject naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Maar zeker zo mooi is de showavond met dressuur op zaterdag. Daarbij treden dit keer Anky van Grunsven, Edward Gal en Hans-Peter Minderhoud op. ,,Outdoor is groot, gezellig en topsport”, vertelt Minderhoud.

,,Het is jammer dat er geen dressuurwedstrijd is. Springen is het hoofdnummer. Dat is topsport, de top of the bill. Maar wij vermaken ons ook, hoor. Die showavonden zijn voor het publiek wellicht het mooiste. De sfeer is top en de paardensport komt in talloze facetten voorbij. Het is een bezoek meer dan waard.”

Zwarte Cross, Finale Dutch Masters of Motocross (Lichtenvoorde, 19 juli)

Volledig scherm
Jeffrey Herlings bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. © Dutch Masters of Motocross / Bart Amsing MX Photography.

Open Nijmegen internationaal damtoernooi (Nijmegen, 21 tot en met 27 juli)

Volledig scherm
Johan Krajenbrink doet mee aan het NK dammen in Nijmegen. © Erik van 't Hullenaar

Open NK schaken (Dieren, 22 juli tot en met 1 augustus)

Volledig scherm
Erwin l'Ami (rechts) is in gepeins verzonken in zijn partij tegen Casper Schoppen tijdens de slotronde van het Open Nederlands kampioenschap schaken in Dieren. L'Ami won de partij en werd voor de derde keer toernooiwinnaar. © Harry Gielen/ONK

Wielercriterium Daags na de Tour (Boxmeer, 29 juli)

Volledig scherm
Tom Dumoulin deelt handtekeningen uit voor de start van het wielercriterium Daags na de Tour in 2018. © ANP

Wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal Classic (Veenendaal, 21 augustus)

Volledig scherm
De eindsprint van 2018: Dylan Groenewegen wint voor de derde keer Veenendaal-Veenendaal, voor Wouter Wippert. © Dick Soepenberg

Open NK triatlon olympische afstand (Veenendaal, 24 augustus)

Eind augustus is Veenendaal het epicentrum van de vaderlandse triatlon. Met het NK op de olympische afstand ligt er een mooie titel voor het grijpen. Al zwemmend, rennend en fietsend de glorie tegemoet - dat is ditmaal bij de mannen weggelegd voor een outsider. Jorik van Egdom kan zijn titel niet verdedigen. De andere Nederlandse topper Marco van der Stel is er ook niet. Zoals bij de vrouwen Rachel Klamer en Maya Kingma ontbreken. ,,Zij zijn in Tokio voor de verkenning van het parcours van de Olympische Spelen van 2020”, vertelt Rob Barel. ,,Kwalificatie voor Tokio gaat toch wel even voor Veenendaal.”

Volledig scherm
Jorik van Egdom kan zijn titel dit jaar niet verdedigen bij het NK triatlon. © Herman Stöver

Barel, voormalig triatlontopper, organiseert het open NK in Veenendaal. Ook nu ziet hij nog een sterk startveld. ,,Bij de vrouwen verdedigt Jony Heerink wel haar titel. Zij moet afrekenen met jonge meiden uit de Nederlandse selectie. Bij de mannen ligt de strijd volledig open.”

Wat de triatlon extra spektakel geeft, is de wedstrijd voor clubteams. Barel: ,,Dat zorgt voor een brede groep sterke atleten. En als open NK komen er ook goede buitenlandse triatleten naar Veenendaal. Dat biedt geheid een mooie strijd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.