Volledig scherm

Sportjaar 2018: kruis deze vijf data maar vast aan

Welkom in 2018. Een sportjaar om de vingers bij af te likken. We noteren vijf data die vrijgehouden moeten worden.

Donderdag 15 februari

Volledig scherm
Sven Kramer. © ANP

Kramer op jacht naar zijn kroon

Je zou wel gek zijn om te stellen dat Kramers loopbaan onvoltooid is wanneer hij op 15 februari de 10.000 meter niet wint op de Winterspelen. De Fries heeft ruim een decennium alle tegenstand weggeblazen, hele generaties schaatsers zijn andere doelen in hun leven gaan zoeken vanwege zijn aanwezigheid. Het palmares van Kramer is ruimschoots toereikend om zich de allerbeste schaatser ooit te noemen. Maar ja, die ene gouden medaille hè. In Turijn was de pluizige Kramer nog nét iets te jong, in Vancouver werd hij de verkeerde baan in gestuurd en in Sotsji stuitte hij op een provinciegenoot in de vorm van zijn leven. Nogmaals, zijn prijzenkast is onovertroffen. Maar deze gouden plak zou voor Kramer toch echt de kroon op zijn werk zijn.

Vrijdag 23 maart

Volledig scherm
Memphis Depay, Kevin Strootman, Quincy Promes en Georginio Wijnaldum. © ANP

Een frisse start voor Oranje

We mogen toch hopen dat, wanneer Nederland en Engeland eind maart in de Arena voor een oefenduel aftrappen, Oranje een nieuwe bondscoach heeft. En dat de Arena tegen die tijd ook de Johan Cruijff Arena heet, maar dat terzijde. Het is inderdaad máár een oefenpotje, pas begin september gaat het er écht om voor ons. Dan gaat Oranje spelen in de ietwat obscure Nations League. Maar voor het zover is kan tegen Engeland een frisse start worden genoteerd. Of iets wat daarop lijkt. Onder een nieuwe bondscoach met wellicht ook enkele nieuwe spelers. Niemand in Nederland verwacht dat Oranje zomaar terugkeert aan de top. Maar kijkend naar de deelnemerslijst van het WK zal toernooideelname toch wel weer haalbaar worden?

Zondag 25 maart

Volledig scherm
Max Verstappen. © ANP

Kan Max meestrijden om de wereldtitel?

Slechts twee dagen na de (hopelijk) frisse start van Oranje, vindt er een andere belangrijke start plaats in de sportwereld: die van het nieuwe Formule 1-seizoen. Uiteraard hebben we ook dit jaar speciale aandacht voor Max Verstappen. Even samenvatten: 2015 was het jaar van zijn doorbraak, 2016 het jaar van zijn eerste overwinning en 2017 het jaar van de bevestiging. Gaat Verstappen in 2018 meestrijden om de wereldtitel? Het lijkt een logische stap voor nog altijd pas 20-jarige Nederlander. Maar veel hangt af van de motor waarmee hij op 25 maart in Australië aan de start verschijnt. Daarnaast zou een beetje minder tegenslag dan het afgelopen seizoen ook helpen.

Zaterdag 7 juli

Volledig scherm
Peter Sagan, Chris Froome en Tom Dumoulin. © ANP

Alle ogen op de startlijst van de Tour

Wie gaat de Tour de France in 2018 winnen? Voorlopig is het een mysterie. De twee beste ronderenners van het moment zijn Chris Froome en Tom Dumoulin, zoveel is helder. Maar de Brit is recentelijk in zwaar weer verzeild geraakt. De vraag luidt in hoeverre hij zijn astmapompje heeft misbruikt, en welke schorsing dit dan gaat opleveren. Bij Dumoulin is er een andere vraag: wat doet Tom? De Limburger gaat in mei zijn Giro-zege verdedigen, zo maakte hij op de valreep van 2017 bekend. Maar zal Dumoulin in juli ook een gooi doen naar het allerhoogste in de wielersport? Of stelt hij de jacht op geel nog een jaartje uit? Op de dag van de Tourstart in Noirmoutier-en-l'Île weten we meer. 

Zondag 15 juli

Volledig scherm
Duitsland met de wereldtitel in 2014. © ANP

Wie grijpt de beker in Moskou?

Het is even slikken. Wanneer in Moskou de WK-finale wordt gespeeld, liggen onze beste voetballers al weken op het strand te bakken. Zonnebrilletjes op, slippertjes aan de voeten, niets aan de hand. Maar goed, het is een vorm van leed waar we al even aan gewend zijn. En bovendien valt er genoeg te genieten komende zomer in Rusland. De zuiderburen hebben inmiddels babbels gekregen die volledig stroken met de kwaliteiten van hun nationale ploeg. Dus we zijn benieuwd hoever de Duivels gaan reiken. En wat te denken van Lionel Messi? Zal zijn ster eindelijk écht schijnen op een WK, of wordt hij overvleugeld door - noem maar een naam - Kylian Mbappé? Het belooft een zinderende sportzomer te worden.